Събориха „ Къщата с кулата “ в Лозенец

saboriha-kustata-s-kulata
Къщата с кулата

След няколко години борба, подписки и проверки от Минитерство на културата и Столична община, вчера бе съборена красивата къща на бул. „Джеймс Баучър“ известна като къщата с кулата . 

Сградата е била декларирана като архитектурно-строителен паметник на културата през 1983 г. През 1993-та й е предоставена предварителна категория „за сведение“ – най-ниската категория за културната и научна стойност на един паметник на културата.

През май 2008 г. собствениците са подали молба с искане за отписване на сградата от регистъра на паметниците на културата. През юли същата година искането е разгледано на Експертен съвет на тогавашния Национален институт за паметниците на културата (НИПК). Там констатират, че градоустройствената среда на паметника на културата е нарушена с изграждането на нови пететажни кооперации. В сградата са извършвани и неколкократни преустройства, с което е загубена автентичността на плановата структура.

Заключението е, че сградата вече не притежава индивидуална културно-историческа стойност. По тази причина Експертният съвет е взел решение за отписването й от списъка на паметниците на културата. 

Освен че е емблематична за квартала, къщата, построена от арх. Иван Банков през 1932 г., има красива и здрава конструкция, хармоничен архитектурен план и тухлена украса, характерна за неоромантизма в архитектурата.

Архитект на Къщата с кулата“ е „българският Леонардо да Винчи“ – Лазар Парашкеванов, учил в Прага и проектирал сградата на Националната опера и „първия български небостъргач“.

За запазване на къщата беше направена подписка с над 1000 подписа за запазването и, но въпреки това вчера беше разрушена. 

kustata-s-kulata-james-bouchier-sofia
Вчера „Къщата с кулата“ бе съборена