Реставрират баните в „Овча купел“ и „Горна баня“

минерална-баня-овча-купел

След дълги години чакане – минералната баня в „Овча купел“ ще бъде реставрирана и обновена. Ще има център за терапии и дори научен център. Министерството на културата одобри проекта и следващата седмица тръгва обществената поръчка за изпълнител, съобщи БНР.

В края на 80-те години повечето минерални бани в София затварят. По настояване на гражданите общината започва битка за придобиването на най-значимите от тях. През 2015-та баните в „Овча купел“ и „Горна баня“ са извадени от приватизациония списък.

„През 2019-та година след големи перипетии най-накрая бяха прехвърлени в собственост на общината тези две сгради“, каза заместник кмет „Култура, образование, спорт и младежки дейности“ д-р Тодор Чобанов.

„Битката беше наистина много голяма, бяхме много доволни до момента, в който обаче от 2017-та година нещата зациклиха“, каза Дарина Лучанска от инициативен комитет „Горна баня“.

Сега обаче за банята в „Овча купел“ има развитие и ремонтните дейности ще могат да започнат още напролет. Развитие има и за другата емблематична сграда – тази в Горна баня.

Миналата година общината е предвидила 700 000 лв. за ремонт на покрива на банята в „Горна баня“, тогава обаче проектът не минава съгласуването с Министерството на културата.

За тази баня също има разработен идеен проект, но той все още не е съгласуван с националния институт за недвижимо културно наследство към Министерството на културата.

„Има условия вътре да се възстанови използването на двата басейна, именно в тази посока работим. За съжаление има концесия там, която тя още не е изтекла, която държи по-голямата част от дебита и с количествата които остават по концесионен договор, ние на първо място задоволяваме най-важната нужда на населението,безплатен достъп до много полезната за човешкото здраве минерална вода“, каза д-р Тодор Чобанов.

От инициативния комитет „Горна баня“ настояват съгласуването и на този проект да стане възможно най-скоро.

„Преди няколко дни имахме разговор с министър Боил Банов. Той обеща, че буквално до дни, седмица или две , това съгласуване ще бъде направено“, каза Дарина Лучанска от инициативен комитет „Горна баня“.

„Както тази баня – горнобанската, така и Овча купел са едни от символите на района и за гражданите е изключително важно те да бъдат възстановени и ако не изцяло, то поне частично да запазят функциите си на баня“, каза кметът на район „Овча купел“ Ангел Стефанов.

От общината успокояват, че банята в „Горна баня“ не е пред рухване и редовно се следи състоянието на обекта. Уверението, е, че скоро и там минералната вода ще бъде върната на гражданите и те ще имат достъп до двата басейна, които някога са били мъжки и женски.