Променят облика на Централни хали

Централни хали
Снимка: Stara-Sofia.com

ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР, КНИЖАРНИЦА И СТУДИО ЗА ТАТУИРОВКИ СЛЕД ОБНОВЯВАНЕТО

Една от емблематичните сгради в центъра на София – Централни хали, ще промени облика си отвътре през следващата година. Това съобщиха представители на собственика на сградата, израелската компания „Ащром“.

Целта на преустройството е да бъде разнообразен миксът от наематели, предвижда се също промяна в цветовете и осветлението на сградата. Очаква се то да започне през март и да продължи около два месеца, като през това време Халите ще бъдат затворени за посетители, каза Стефан Косев, управляващ партньор в компанията Regent’s, която управлява обекта.

Предвидено е след обновяването там да има постоянен фермерски пазар, заведения за хранене и споделено пространство с маси, както и щандове на производители на храни, книжарница, бръснарница и дори студио за татуировки. Вече се водят преговори с десет ресторанта, които трябва да отворят свои малки пространства в Халите. Интерес има от вериги като Memento, Bodega, Casa Vino, съобщи Еял Тахор, който отговаря за дизайна и микса от наематели на Халите.

Все още няма точна дата, на която преобразяването на Централни хали ще започне. Планира се от март, ако дотогава бъдат получени нужните разрешителни, обясни Стефан Косев, управляващ партньор в управляващото обекта дружество „Риджънтс“. Ако започне по план, магазинът ще е затворен до края на май, след което ще отвори за клиенти в обновения си вид.

Неговите очаквания са инвестицията на „Ащром“ в обновяването на търговския комплекс да възлезе на около 1 млн. евро, без да се включват средствата, които всеки от новите наематели ще трябва да вложат в устройството на пространството си в сградата.

Според собствениците в момента потенциалът на Централни хали не е развит напълно и те остават встрани от интереса на посетители, на които би се харесало да открият под един покрив разнообразни възможности за пазаруване и прекарване на свободното време.

Централните софийски хали или за кратко Халите са търговски комплекс в центъра на София разположени на бул. „Мария Луиза“ до пресечката с ул. „Екзарх Йосиф“. Халите са едни от най-старите търговски комплекси.

Строителството започва през 1909 година по проект на архитекта Наум Торбов. Халите отварят врати през 1911 година и се превръщат във важен търговски обект в центъра на града. Затворени са през 1988 година за реконструкция и обновление и са открити отново около Великден през 2000 година. Реставрацията и реконструкцията на халите е направена по проект на арх. К. Антонов, арх. Хр. Ганчев и арх. А. Кантарджиева.