През 2022 година в район „Изгрев“ ще има църква

sveti-pimen-zografski

Президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът на София Йорданка Фандъкова присъстваха на церемонията по вграждане на темелния камък на новостроящия се храм „Свети Пимен Зографски“ в район „Изгрев“. Това ще е първата църква в района.

Фандъкова каза, че се очаква православния храм „Свети Пимен Зографски“ да бъде готов през 2022 г. Тя припомни, че през последните години в София са построени пет храма. В момента се завършва църквата в „Дружба“ и се проектира сграда в „Люлин“.

„Храм за около 40 000 души, толкова са жителите на район „Изгрев“. Предпоследният район беше „Младост“ със 100 000 души. Десетилетия нямаше къде да се молят. Слава на Бога, успяхме да изградим храм в „Младост“. Общо 5 храма в различни райони на София успяхме да изградим през последните години. В момента се завършва църквата в „Дружба“, очаквам напролет да може да бъде отворена. Проектира се още една църква в „Люлин“, обясни Фандъкова.

sveti-pimen-zografski-church-izgrev
Така ще изглежда новопостроения храм „Свети Пимен Зографски“

Президентът Румен Радев посочи, че „издигането на нов храм винаги е свързано с надежда и ни обединява като общност“.

В края на церемонията президентът Румен Радев се срещна с протестиращи, които се обявиха против строежа на жилищна сграда до детска градина в района. Президентът обеща да повдигне въпроса и потвърди, че най-голямата ценност за обществото ни са децата и ние трябва мислим за тях и бъдещето им.

Изграждането на първия православен храм “Свети Пимен Зографски” в столичния район “Изгрев” вече е факт. Така се реализира идея на жителите на района с давност над 30 години. Сега работим по проекта, след като беше осигурено финансиране изцяло от дарения на граждани. Това заяви пред Радио София кметът на район “Изгрев” Делян Георгиев.