Предлагат площад в центъра на София да носи името на Желю Желев

Площад Желю Желев

Площад в центъра на София да носи името на първия свободно избран президент Желю Желев – това предложение до столичния кмет Йорданка Фандъкова внесоха днес в общината членове на екипа на държавния глава.

Писмото до Йорданка Фандъкова, предоставено на медията, гласи:

„Обръщаме се към Вас с молба да отправите писмено предложение до Столичния общински съвет за именуване на общински обект – площад – на името на първия свободно избран президент на Република България Желю Желев. Предлагаме площадът да бъде оформен в пространството между улица „Московска“ от североизток, сградата на Националната художествена галерия и Етнографския музей от югоизток, площад „Княз Александър I“ от югозапад и сградата на Народното събрание (бившия Партиен дом – бел. ред.) от северозапад.

Ние, подписалите настоящото предложение, имахме отговорността да работим в екипа на президента Желю Желев и да опознаем човека, който притежаваше достойнството и смелостта да се опълчи срещу тоталитарния режим, като успя да обедини граждани с различни биографии, възгледи и позиции, но с обща непоносимост към несвободата и живота в лъжа.

Като президент той категорично отстояваше евроатлантическата ориентация на България и ценностите на демокрацията, правата на етническите и религиозните малцинства и принципите на толерантността. Той беше убеден в необходимостта да се демонтира комунизмът, като едновременно с това разбираше необходимостта от компромиси в името на гражданския мир.

За нас това са достатъчно причини да се именува посоченият площад на името на Желю Желев, защото традицията на достойнство и смелост в българската история трябва да се поддържа“.