Правят паркинг в Южния парк до година и половина

parking-yuzen-park

Изграждат паркинг в Южния парк. Той ще се разпростира по протежението на „Петко Ю. Тодоров“, в участъка от „Гоце Делчев“ до „Орехова гора“. Новината съобщи за „Телеграф“ кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов. Той сподели, че от няколко години имат проект за регламентирано паркиране тип „рибена кост“ и се надява съвсем скоро той да се реализира. Така на практика ще се сложи край на сагата с липсата на паркоместа за гостите, които идват до парка с автомобил.

Паркингът ще побира 120 автомобила, уточни кметът. „Ние отнемаме около 6 м от парковата площ. Регулационната линия обаче върви по-навътре. В момента паркът е „изял“ едно платно от „Петко Ю. Тодоров“. Вместо да го възстановяваме като платно, предвиждаме изграждане на паркинг с онези елементи, с които се облагородяват т.нар. „кални точки“, обясни Божилов. Той увери още, че няма да се секат дървета, а някои от паркоместата ще са между тях. Също така ще има алея, която ще въвежда хората в самия парк и ще ги отвежда до паркинга, уточни още кметът.

Довършват 15-годишния строеж на храм „Свети Стефан“ в Южен парк

Божилов каза, че идеята се възприема добре от Столичната община, и подчерта, че за реализацията й не е необходима градоустройствена процедура, тъй като няма да се мести регулационната линия на парка. „За изработване на КСС ще ни трябва около месец-месец и половина и след това да го възложим с обществена поръчка поне два месеца. Тази година може да извървим процедурата, като в рамките на година – година и половина паркингът да стане реалност“, коментира той. Кметът добави, че ще настоява тези места да се използват срещу заплащане, както и увери, че не се е отказал от това да бъде въведена зелена зона в „Стрелбище“. По думите му вече нараства броят на хората, които искат въвеждане на ред в квартала със зона, като темата ще се върне отново на дневен ред след изборите.