От утре депутатите ще заседават в нова пленарна зала

plenarna-zala-partien-dom

Около 18 млн. лв. струват строително-монтажните работи на новата пленарна зала на парламента. Това каза пред журналисти Николай Боцилов, държавен експерт в дирекция „Управление на собствеността“. Идеята пленарната зала да бъде преместена в бившия Партиен дом датира още от 1996 г. и след няколко прекъсвания тя вече е факт.

От утре народните избраници ще сядат на нови работни банки, но ще гласуват със старите си пултове, пренесени от сградата на парламента, намираща се на площад „Народно събрание“. Изказванията им все още стават само от трибуната, тъй като доставката на новата озвучителна система, включваща дискусионни пултове за изказване от място, се бави.

Николай Бациев, държавен експерт управление на собствеността, обясни пред медиите, че обществената поръчка за доставка на озвучителна система се обжалва. Бациев посочи, че в момента, в който има избран доставчик – срокът на доставка е три месеца.

„За реконструкцията на пленарната зала са дадени около 18 млн. лева“, посочи експертът.

„Това е цена без допълнителните оборудвания, без озвучаването, без системите за видеонаблюдение, без системите за гласуване“, коментира Бациев.Сред подобренията в пленарната зала е и изцяло нова акустичната облицовка, стъклен покрив, 270 работни места, разпределени на 12 реда.

„Стъкленият покрив струва почти един милион лева. Бяха направени допълнителни промени по време на строителството, за да се ограничи пряката слънчева светлина. Направиха се допълнителни затъмнения, фолио, което се вгради между панелите“, поясни Бациев.

„Предвидено е за новата пленарна зала да има опция за 400 работни места. В случай, че бъде свикано Велико народно събрание тези столове, които са тук ще бъдат демонтирани и на тяхно място ще се сложат други“, посочи експертът.

Към този момент депутатите ще се хранят с кетъринг, тъй като има избран нов изпълнител по обществената поръчка за ремонта на бюфета.