От днес част от улица „Съборна“ става пешеходна зона

saborna-1

От днес част от улица „Съборна“ в центъра на София става пешеходна зона. Пешеходна зона ще бъде обособена за сметка на паркоместата, които сега са напречно на улицата. Там ще се поставят дървета в кашпи, пейки и градска мебел. Решение за това беше взето от Столичния общински съвет на 25 юни.

От рано сутринта, служители на Център за градска мобилност премахват знаците, ограничителите за паркиране и очертават нова маркировка.

Премахва се перпендикулярното паркиране до северния тротоар. Ще бъдат обособени места за успоредно паркиране покрай южния тротоар. Движението на коли ще бъде еднопосочно, в една лента – от улица „Леге” към улица „Цар Калоян”.

Ул. „Съборна“ е дълга едва 300 м – започва от площад „Св. Неделя“ и свършва при Градската градина, като еднопосочното движение на коли ще се запази само в участъка от ул. „Леге“ до ул. „Цар Калоян“. Там ще е разрешено и паркирането, но само успоредно на южния тротоар. Напълно се затваря за коли участъкът от ул. „Леге“ до входа на Градската градина, който най-сетне ще се отвори. За тази цел част от паркоместата по ул. „Княз Александър I“ също ще се премахнат.

Затваря се за коли и пасажът по „Съборна“ между ул. „Цар Калоян“ и площад „Св. Неделя“. Кашпи ще блокират платното, като ще се преместват само за коли със специален режим. Подходът с автомобил към Софийската митрополия, където е резиденцията на патриарх Неофит, ще бъде откъм бул. „Витоша“ и площад „Св. Неделя“ покрай Богословския факултет.

Три улици в центъра на София стават пешеходни през уикендите