„Охладено място за отдих“ в парк „Възраждане“

ohladeno-myasto-za-otdih
Снимка: Район "Възраждане"

Столична община ще реализира иновативен проект, насочен към преодоляване на негативните последици от климатичните промени. Инициативата носи името „Синьо – зелена акупунктура“ и ще бъде реализирана в парк „Възраждане“, Зона Б-5. Идейният проектът беше обсъден от експерти в областта на екологията и климата на Столичната община, НДЕФ, районната администрация на район „Възраждане“, ОП „Паркове и градски градини“ и Лесотехническия университет.   

В срещата взеха участие зам.-кметът на Столичната община Десислава Билева, и.д. директор на НДЕФ Ирена Пенчева и кметът на район „Възраждане“ Савина Савова. Проектът включва мерки за адаптация към климатичните промени и екстремните горещини, които ще се реализират във и около пространството на амфитеатъра в парк „Възраждане“ в Зона Б-5.

Мярката предвижда превръщането на това място, намиращо се в силно урбанизираната част на града, в споделено „охладено“ пространство за отдих и събития. Предвижда се засенчване на амфитеатъра с катерлива и друга растителност, изграждане на системи за оросяване и алпинеум с устойчива на климатичните промени зеленина. За да се избегне ефекта на топлинен градски остров, ще се използва настилка от естествени материали с нисък термичен капацитет в светли цветове. По вертикалните части на амфитеатъра и пейките ще бъде поставено покритие, което ги предпазва от нагряване. Предвижда се пространството да се използва както за културни, така също и за образователни събития с цел повишаване информираността на децата, младежите и обществеността по въпросите, свързани с климатичните промени и адаптацията към тях. Информационни табелки с QR кодове ще предоставят информация за обекта, използваните материали, растителността, ефекта на охлаждане и други.