Премахват стадион Юнак според новия план на Борисовата градина

rozaarium
Снимка: Столична община


Новият подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина е готов 

Екип от ландшафтни архитекти е готов с новия Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина и утре ще го внесе за обсъждане в Направление „Архитектура и градоустройство“ на Столична община.


В плана се посочва какво ще е позволено и какво не през следващите 15-20 години в най-голямата зелена площ на София“, обяви архитект Атанас Ковачев пред dnevnik.bg

Незнайно защо, новия подробен устройствен план предвижда премахване на стадион Юнак. На негово място се предвижда да има зелена морава с пейки за срещи, вместо възстановяване на ледената пързалка. Премахва се също и конната база до стадион „Васил Левски“, която трябва да се премести към Ловния парк.


Не се предвижда никакво ново застрояване в целия парк, но се планира премахване или преместване на много други обекти от сегашните им места в Борисовата градина.

Предлага се пространството около езерото „Ариана“ да се освободи от всички временни павилиони, които са се превърнали в постоянни. Да остане единствено ресторантът в езерото. „Веселото село“ също ще се премахне, настоящата автокъща „Капитолия“ да се превърне в обществен подземен паркинг за над 100 автомобила, а Маймунарника според новия устройствен план да стане място за срещи и дискотека, но без алкохол.