Най-голямото бомбоубежище в София е под мавзолея

Най-голямото бомбоубежище у нас се намира в София под взривения мавзолей. Това показа проверка на „Телеграф“, провокирана от руската агресия в Украйна.

По същата причина и управляващите подготвят спешна проверка на скривалищата, която трябва да покаже колко са обектите, къде се намират и какво е тяхното състояние. По закон за тях отговаря пожарната, но от години няма бюджет за поддръжка на всички бомбоубежища. Експерти заявиха пред „Телеграф“, че близо 1/3 от обектите не могат да се използват, тъй като са занемарени от минимум 25 години и са се превърнали или в наводнени тресавища, или в свърталища на наркомани.

Бомбоубежищата в столицата, годни дори за частична евакуация, са около 10 и се намират в центъра, обясниха експерти. Освен скривалището под мавзолея има и тунел, който тръгва от НДК и стига сградата на Министерския съвет. Преди десетина години той е бил запушен, но към момента е разчистен. Другите годни за нещо скривалища се намират под сградите на МВР, Министерството на финансите, на правосъдието, на здравеопазването, на икономиката и др.

„За последно проверка на тунелите беше правена през 2018 г. Тя показа, че нещата са зле, но така или иначе няма бюджет за поддръжка“, обясниха от МВР пред „Телеграф“. Около стари блокове, строени преди 1980 година, имало изградени защитни стаи, но състоянието им в момента е, меко казано, плачевно. Голям процент от тях дори са затрупани. „Не сме категорични, но в подземията на София, останали годни за нещо, могат да се укрият не повече от 50 000 души. Това категорично не отговаря на стандарта“, допълниха експертите от МВР.