Mумия се появи на мястото на бившия мавзолей

Мумия пред мавзолея

Четириметрова мумия се появи на мястото на бившия мавзолей. Автор е скулпторът Андрей Врабчев. Това е третата поред инсталация на скулптора. На 9-ти септември Врабчев оцвети езерото в Докторската градинка в червен цвят, а преди това изработи статуя на Бойко Борисов на площад „Гарибалди”.

mumia-pred-mavzoleya

Днешният ден за поставянето на „мумия“ Врабчев не е избрал случайно. На 14 декември 1989 година в София е внесен проектозаконът за премахване на член 1 от Конституцията, който определя ръководната роля на комунистическата партия в живота на страната. Хиляди хора са на площада пред Народното събрание. Студентският протест прераства в спонтанен митинг. Именно от този ден е репликата на Петър Младенов: „Най-добре е танковете да дойдат”.

Балсамираното тяло на „вожда и учител“ Георги Димитров бе изнесено от мавзолея през лятото на 1990 г. Монументална сграда е взривена и заличената.

С проекта си наречен „Мавзолей“ Врабчев кандидатства в конкурса „Навън“ на Столичната община – но журито класира друг Венелин Шурелов. Той обаче не може вече десети месец да преодолее спънки от различно естество, за да издигне електронния си колос – „Един човек“.

Мумия пред мавзолея

Около 11 часа пристигнаха представители на Столична община, които връчиха на Врабчев констативен протокол в който се казва, че „мумията“ трябва незабавно да бъде премахната, защото няма разрешение от общината, което е наистина така. Полицията също издаде протокол, тъй като бил получен сигнал на тел.112. Скулпторът свали на земята „преместваемия обект“ и извика приятел с кола да я откарат в ателието му.