Массимилиано Фуксас: “ Пред храма ще са разположени красиви „гъби“, които ще светят през нощта“ /видео/

проект-площад-св-неделя

Архитект Массимилиано Фуксас се срещна с Йорданка Фандъкова

„Аз идвам в София, но и тя идва при мен. Въпреки всичко, което правя, този проект е един от най-важните за моята архитектурна кантора. Става въпрос за центъра на голям, важен град, какъвто е София. Става дума за историята на София, както и за трафика през града, който е много оплетен“, заяви архитект Массимилиано Фуксас.

„В света няма толкова интересни проекти като този, който обединява нуждите на хората и историята“, категорично заяви архитектът. Дървета няма да се режат, растителността ще бъде изцяло запазена, каза арх. Здравков.

А арх. Массимилиано Фуксас заяви, че закон за студиото му е дървета да не се режат, а да се засаждат.

По проект на Студио Фуксас ще бъде обновен площад „Св. Неделя“ /снимки/

Проекът на италианеца обаче предизвика недоволството на Българската православна църква. От там се противопоставиха на проекта на арх. Фуксас и попитаха къде ще спират колите за сватби и поклонения в столичния храм „Св. Неделя“ и откъде ще минава автомобилът на патриарх Неофит към дома му в Софийската света митрополия. 

„Ние никога не режем дървета, а ги засаждаме – това е закон в нашето студио. На площада ще има и подобия на гъби, които са символ и признак на иновация. Те ще светят с чиста енергия. Трябва да имаме предвид, че трафикът в следващите години ще се промени и ще се редуцира доста. Това, което ще остане, ще е или електрическо, или хибридно“, разкри Массимилиано Фуксас. Според него проблемът е винаги един и същ – да се запази историята на мястото, но и да му се „придаде надежда за бъдеще“.

Площад „Света Неделя“ – исторически облик на площада, но осъвременен с фотоволтаици