Къщата на Гешов е пред срутване

kastata-na-geshov

В окаяно състояние  се намира една от емблематичните за София сгради. Става дума за къщата на видния политик и банкер Иван Евстатиев Гешов. 

Сградата на бул. „Патриарх Евтимий“ 7 е строена е между 1905 и 1907 година по проект на арх. Никола Лазаров за семейството на видния български политик и водач на Народната партия акад. Иван Евстатиев Гешов. Сегашен собственик на имота е   не полага нужните усилия за поддържането на сградата и тя ден след ден се саморазрушава. В момента на булеварда пред рушащата се къща, строителни фирми, копаят третия лъч на софийското метро, а къщата на Гешов е „опакована“ с цел да не нарани минувачите по тротоара.

evstati-geshov-house

Предполага се, че идеята е тя да падне от само себе си, за да може на нейно място да се издигне голям хотел. Има издадена заповед РД-08-50-412 от 11 юни 2004 г. за одобрение на изменението на плана за регулация и застрояване на „местност Центъра, кв. 428″. Издадена е от главния архитект на София – тогава арх. Стоян Янев.

kastata-na-evstati-geshov-patriarh-evtimii

Къщата е частна собственост, в градоустройствения план, предвидена за хотел, но заради статута си е защитена. Затова и от години пустее и заплашва с рушащата си конструкция безопасността на преминаващите. 

По последна информация, собственикът на имота на булевард „Патриарх Евтимий“ 7, има намерение да построи офис сграда, в която да влезе цялата къща. 

rushashtata-se-kushta-na-geshov

Кметицата на столичния район „Средец“ Мария Ачкова изрази своето безпокойство относно лошото състояние, в което се намира къщата на някогашния министър-председател Иван Евстратиев Гешов. „Според правомощията, които имаме, единственото, което можем да направим, е да напомним на институциите, длъжни да се грижат за тях, че сградите са недвижими културни ценности, които трябва да бъдат опазени, съхранени и поддържани в добро състояние“, обръща внимание Ачкова, цитирана от citybuild.bg.

evstati-geshov-kusta-patriarh-evtimii

Кметът на район Средец Мария Ачкова е изпратила писмо до  арх. Влади Калинов – Председател на постоянно действащата комисия по НКЦ при Столична община, като уведомява, че „Според правомощията, които имаме, единственото, което можем да направим е да напомним на институциите, длъжни да се грижат за тях, че сградите са недвижими културни ценности, които трябва да бъдат опазени, съхранени и поддържани в добро състояние“.

geshov-pismo-maria-achkova