Кръщават улица в София на името на Дими Паница

Dimi-panitza

Столичният общински съвет реши да кръсти улицата на визионера и филантроп Дими Паница. Улицата се намира пред родния дом на Дими Паница и е разположена между площад „Народно събрание“ и бул. „Васил Левски“, успоредна на бул. „Цар Освободител“. Решението улицата да бъде наречена на името на бележития българин беше взето през април месец тази година.

На събитието са поканени кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция, Марина Фон Кристиерсън, племенница на Дими Паница, както и близкият му приятел проф. Минко Балкански. Сред гостите ще бъдат представители на Американския университет в България (АУБ), Българското училище за политика „Димитър Паница“, Института за изследване на близкото минало и други институции, основани и вдъхновени от Дими Паница. Водещ на церемонията ще бъде Елена Маринова, член на Настоятелството на АУБ и президент на Мусала Софт.

Същевременно, в Ларгото ще бъде наредена открита изложба, която ще запознае жителите и гостите на столицата с живота, делото и приноса на Дими Паница. В изложбата, посветена на Дими Паница, столичани и гости на града ще могат да разгледат редки снимки от Фондация „Свободна и демократична България“, чието основаване бележи началото  на обществената и дарителска дейност на Дими и съпругата му Ивон у нас, както и черно-бели фотографии от основаването на Американския университет в България. Включени са и слабо известни факти: той проучва, а в последствие инициира създаването на „Джуниър Ачийвмънт“ България, а ролята му за АУБ не се изчерпва с основаването на висшето учебно заведение и участието му в Настоятелството, защото той и съпругата му Ивон имат основен принос за създаването на библиотеката на университета, която днес е една от най-големите англоезични библиотеки в Югоизточна Европа. Изложбата се организира благодарение на подкрепата на Столична община и Музея за история на София.

Димитрий-Иван (Дими) Евстатиев Паница е американски журналист от български произход. В България е известен като общественик и филантроп, който работи активно за развитие на гражданското общество в България след 1989 г.

Дими Паница е роден на 2 ноември 1930 година в София в семейството на финансиста Евстати Паница и съпругата му Мария, дъщеря на финансиста и политик Димитър Яблански.
Напуска България през 1948 г., работи като банков служител в Париж. Преселва се в САЩ през 1952 г., за да работи в редакцията на списание „Рийдърс Дайджест“. Ръководи изданията за Европа, Близкия изток и Африка, достига до поста заместник-главен редактор. Оттегля се от списанието на 1 юни 1994 г.

Бил е член-основател на Съвета на директорите на Американския университет в България и страстен негов поддръжник. Бил е спонсор на построяването на новата библиотека на АУБ, която на 16 май 2009 г. е наименувана в чест на него и на съпругата му Ивон. Доктор хонорис кауза на университета от май 2001 г.
Член е на Международния институт за стратегически изследвания (Лондон), на Англо-американската пресасоциация (Париж), на френската Фондация за бъдещето, на Института за демократизация в Източна Европа (Вашингтон), на Института за пазарна икономика (София). Избран е за почетен член на Българската академия на науките, но през март 2010 г. се оттегля след оповестяване на сътрудниците на бившата Държавна сигурност в БАН. „Липсваше покаяние, липсваше извинение, липсваше гражданско достойнство да се направи крачка назад и да се даде път на неопетнени млади учени“, пише Дими Паница в писмото си до председателя на БАН.