Кауфланд в Централни хали отваря на 23 май

kaufland-centralni-hali

„Кауфланд България“ ще отвори магазина си в Централните софийски хали на 23 май. Ремонтните дейности по сградата, която е паметник на културата, продължиха около 2 години, а инвестицията се оценява на повече от 50 млн. лв. Компанията уверява, че проектът е съобразен изцяло с препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерство на културата.

Ще бъде отворен и напълно обновеният паркинг към Централните хали, който е с капацитет от 69 места – само за клиенти на търговските обекти в сградата.

Реставрираният „Покрит пазар“ на София ще работи за всички клиенти от 7.00 до 23.00 часа всеки ден, като на разположение за тях ще бъдат близо 15 000 качествени и изгодни стоки, повечето от които от български доставчици и производители. Общо над 170 са българските доставчици на месо, риба, млечни храни, хляб и плодове и зеленчуци, които ще представят стоката си под покрива на Централни хали.
На площ от малко над 4 дка се разкрива пълният обем и величие на емблематичната сграда, проектирана от арх. Наум Торбов през 1908 г. Клиентите ще могат да се потопят в 110-годишната история на културното наследство на Централни хали, докато пазаруват под една от най-емблематичните стоманени конструкции у нас. Панорамна тераса с гледка към пълния обем на сградата ще изкушава клиентите с допълнителни предложения от сладкарница „Неделя“, традиционната готвена българска кухня от RepEat, вурстове и продукти от австрийската кухня от Wurststrasse и Obento Sushi с богатия си асортимент от суши, нудли, пролетни рулца и гьоза. 
На ниво „сутерен“ в сградата, новият собственик, с помощта на специалистите от Регионален исторически музей – София, е социализирал археологическото наследство от Древна Сердика. До разкритите още през 2000 г. останки от защитната стена  на Улпия Сердика и римска баня е обособена зона за история и култура, до която всеки желаещ може да се докосне напълно безплатно и не е обвързано с покупка от търговската зона. Централни хали ще предоставят възможност и за дневни или вечерни срещи в уютна атмосфера. В непосредствена близост до едно от най-модерните пространства за история и култура у нас ще бъдат разположени най-голямата детска книжарница в България Greenwich Junior, както и зона за срещи с вкусни изкушения. Там могат да бъдат намерени италиански деликатесни продукти от бранда Amo La Vita, който ще бъде превърнат скоро в първото заведение на територията на Kaufland, предлагащо винени продукти, тапаси, сандвичи и др. На това ниво ще е разположена и Pizza Lab, зона за услуги с обекти на Yettel, A1, Easy Pay, както и Joy Optics със засилен асортимент в предложенията си за деца. 

Сградата на Централните хали е дело на арх. Наум Торбов, един от най-изявените представители на романтизма в архитектурата. Построена е в периода 1909-1911 година. Умело обединява два архитектурни стила: сецесион и неовизантика. Проектът на арх. Торбов се характеризира с изключителна симетрия с подчертаване на основните оси на сградата. В подземния етаж се помещават огняр и отделение за въглища, както и охладително помещение и зимници за съхранение на продукти.

Фасадите на Централни хали смесват архитектурните стиловете нео-визаника и сецесион, така популярни в началото на ХХ век. В орнаментите по фасадата са използвани актуалните за времето материали – гранитен цокъл, облицовка от варовик и керамика. Заради своята забележителна архитектура Централните хали получават статут на паметник на културата от национално значение през 1955 година.