Искат да ремонтират къпалнята “ Мария Луиза “ без съгласуване

kapalnia-maria-luiza-project-deset
Проектът за къпалня "Мария Луиза" Снимка: Архитектурно студио "Десет"

На 15 януари в район „Средец“ е внесен инвестиционен проект за текущ ремонт на къпалня “ Мария Луиза “ от сегашните собственици на комплекса “ Парк Мария Луиза „АД, съобщи „Дневник“.

Вече има готов архитектурен проект за басейна, а дружеството е поискало да започне ремонта без разрешение за строеж, позовавайки се на член от Закона за устройство на територията (ЗУТ), който го позволява.

Според заявлението и други документи, с които „Дневник“ разполага, „Парк Мария Луиза“ иска да направи цялостен ремонт на басейна, като премахне трибуните и платформите за скокове, козирките и другите части от конструкцията и след това ги преизгради. За да направят това, от дружеството искат да ползват член 151 от ЗУТ, според който за това не се изисква разрешение за строеж, тъй като става дума за ремонтни дейности. Така се прескача и друга процедура – издаване на виза за проектиране, която определя какво допълнително може да се построи.

deset-architects-maria-louisa-swimming-pool
Проектът за „Мария Луиза“
Снимка: Архитектурно студио „Десет“

От дружеството искат да направят ремонта, без да се съгласували това с проектантите на подробния устройствен план за Борисовата градина – „Ковачев архитекти“. Първият и дългоочакван план за Борисовата градина беше първоначално представен през лятото на 2017 г. Той предвиждаше възстановяването на басейна и на летния театър в близост, който също е част от активите на „Парк Мария Луиза“. През лятото така и не се разбра как общината предвижда да направи това, след като вече е има само 49% от общото дружество.

Басейнът попада и в защитения от Закона за културното наследство Резерват за градинско и парково изкуство „Борисова градина“. По тази причина проектът трябва да се съгласува и с Националния институт за недвижимо културно наследство, което, видно от документите, не е направено.

До 2002 г. басейн „Мария Луиза“ е собственост на „Софийски имоти“ и се стопанисва от дружеството „Енджел“ с управител и съсобственик Георги Илиев. През 2003 г. Столичният общински съвет вади басейна и летния театър от активите на „Софийски имоти“ и го апортира в новосъздаденото “ Парк Мария Луиза „, в която акционер също е „Енджел“. През 2006 г. в управлението настъпват промени и като акционери влизат дружествата „Карплеон“ ЕООД и „Юромарк асет мениджмънт“. Двете са собственост на регистрираните в САЩ „Карплеон“ ООД и „Юромарк холдинг“. Управител е Николай Проданов,член на съвета на директорите на дружествата на Румен Гайтански-Юнг „Волф лизинг“ и ДИТЦ.

Къпалня „Мария Луиза“ през 1941 година.
Снимка: stara-sofia.com