Инсталацията „Един човек“ ще бъде монтирана до месец на мястото на бившия мавзолей

edin-covek
Снимка: Дирекция "Култура" Столична община

Столичната община дава 81 100 лв.

Програма „Навън“ за временни художествени произведения в градска среда подкрепя високотехнологичната интерактивна инсталация „Един човек“ на Венелин Шурелов, съобщиха от Столичната община.

Планирано е монтажната дейност на площадката на бившия мавзолей да започне в края на септември и да приключи до средата на октомври, а „Един човек“ ще бъде на разположение на града до декември 2021 г. Програма „Навън“ на Столичната община ще финансира проекта „Един човек“ с 81 100 лв.

13-метровата конструкция, която наподобява фигура на човек ще е покрита с над 40 LED дисплея. Те ще излъчват динамично визуално съдържание, генерирано от специално създаден компютърен алгоритъм. Фигурата, която ще насели публичното пространство, не е конкретна историческа личност, а сбор от едно постоянно актуализиращо се множество от случайни минувачи или нарочни посетители. Електронното тяло ще съчетава видео лупове от камери за видеонаблюдение, разположени около него, генеративни визуализации и текст.

ИНСТАЛАЦИЯТА „ЕДИН ЧОВЕК“ ЗАМЕНЯ БРОНЗОВАТА КЪЩА“

Инсталацията „Един човек“ попада в категорията на процес-ориентираното изкуство.
Произведението е отделено от тоталния контрол на автора и представлява гъвкава структура, зависеща от поведението на хората наоколо и промяната на околната среда. „Съвременните технологии позволяват да се изграждат системи с отворен достъп, с по-скоро либерален, отколкото авторитарен начин на функциониране. Изграденият на този принцип обект би бил добро отражение на колективния ни образ в настоящия момент“, казва авторът Венелин Шурелов.

„Един човек“ отправя покана към всеки за изпращане на изображения и видеа (до 30 сек) през целия период на подготовка и реализация на проекта, които може да бъдат включени в инсталацията. Материали могат да се изпращат на subprodukt@gmail.com, за „Един човек“, посочват от общината.

Венелин Шурелов е завършил „Сценография“ в Националната художествена академия. Той е съосновател и преподавател в магистърска програма „Дигитални изкуства“, съосновател, част от кураторския екип и технически организатор на DA Fest – Международен фестивал за Дигитално изкуство, съосновател на Фондация ДА ЛАБ (2018), Subhuman theatre (2004) и арт група Via Pontica (2002). Проектите на Венелин Шурелов са многообразни и включват рисунка, интерактивна инсталация и пърформанс, дигитални технологии, видео и арт теория. Той има редица сценографски проекти, самостоятелни и общи изложби, както и участия във фестивали в България, Европа и САЩ. Награждаван е многократно за работата си в областта на театъра и съвременното изкуство. Живее и работи в София.