Световноизвестен графити артист с творба в София

grafitti by tristan eaton in Sofia
Графити на ул. "Граф Игнатиев"

Световно признатият графити артист Тристан Итън превърна фасадата на една от сградите на улица „Граф Игнатиев“ 74 в центъра на София в поредната си неподражаема, улична творба. Итън беше тук по покана на Johnnie Walker.

Графити с автор Тристан Итън

Многото лица на столицата оживяха в творчеството на Тристан, претворени в неговия характерен стил, който смесва множество елементи в ярък, впечатляващ колаж, но с това се изчерпва словесното описание по картинка. Съветваме всички фенове на стрийт изкуството да го видят с очите си, като прекарат поне няколко минутки пред стенописа в центъра на София.

Стенописът на фасадата отбеляза поредната успешна колаборацията на Тристан и Johnnie Walker след лимитираната, дизайнерска серия продуктови опаковки, вдъхновена от най-емблематичните блендове на марката. Тристан сподели, че най-много е бил вдъхновен от историческото и архитектурно наследство на страната ни. Именно то го накара да поостане още малко на българска територия.

grafitti by tristan eaton in Sofia
Графити на ул. „Граф Игнатиев“

Тристан Итън ( Triston Eaton) е роден през 1978 година в Лос Анджелис и от малък започва като уличен художник, като рисува всичко – от билбордове до контейнери за боклук. 18 годишен създава първата си дизайнерска играчка за компанията Fisher-Price и от тогава е един от движещите световната мода в дизйнерските играчки. През 2004 година, Итън създава първата си компания Creative Agency Thunderdog Studios в Ню Йорк и оттогава е лидер на рекламния пазар, като негови клиенти са Найк, Версаче и дори бившия президент на САЩ Барак Обама. 

Днес Итън е един от най-известните улилчни художници в света. Работата му се характеризира с щателен, визуален колаж от изображения, смесени с уникалния личен стил, всичко това изпълнено ръчно със спрей в колосален мащаб.

Работата на Тристан Итън може да бъде видяна в постоянната колекция на Музея за модерно изкуство (MoMA) в Ню Йорк.