Жители на „Захарна Фабрика“ блокираха бул. „Сливница“

zaharna-fabrica-protest

Десетки недоволни се събраха днес на протест в квартал “Захарна фабрика” в София. Причината за това е несъгласието им с решението за преместване на роми от друг квартал в столицата при тях.

Протестиращите се обявиха против намерението на общината да настани в квартала им 60 новодомци от „Виетнамски общежития“ в „Красна поляна“. Те настояват още Столичната община да закрие кризисния център и филиала към него, тъй като градската администрация вече е поела такъв ангажимент.

„Животът в този квартал е напълно непоносим. Ние си имаме една циганска махала, която е с доста голям размер. Бутнаха къщи, преместиха ги от другата страна на квартала. От едната и от другата страна кварталът е с ромско население“, каза една от протестиращите пред Bulgaria ON AIR.

“Протестът е провокиран от бездействието на Столичната община относно концентрираните социални институции в района, които са дом за временно настаняване, кризисен център с филиал и две гета. Ние сме много малък квартал от затворен тип. Не сме против хората, но това не е начинът да бъдат ситуирани. Бездомните ползват междублоковите пространства за тоалетна. Децата ги е страх да излизат навън, нас ни е страх да излизаме, да се прибираме рано сутрин или късно вечер. В квартала е невъзможно да се живее”, заяви Анна Тренкова, председател на Инициативен комитет “Захарна фабрика” и организатор на протеста.

Протестиращите заявиха, че днес ще продължат с протестите.