Жена осъди Столична община, след като счупи глезен заради непочистен сняг и лед

ledena-visulka-centralna-poshta

Жена е осъдила Столична община заради липсата на достатъчно грижи за почистването на сняг и лед от стълби в квартал „Владая“, съобщи Дневник. През 2018 година тя е паднала и е счупила на два места глезена си, наложила се е операция, а лечението и възстановяването е продължило над два месеца. Това се разбира от решение на Софийски градски съд (СГС), като осъжда Столична община да плати на жената обезщетение от 25 хиляди лева, както и да заплати разноските по процеса.

На 6 декември 2018 година рано сутринта в село Владая, жената с инициали М.М., която била на 77 години, тръгнала към спирката. По пътя й имало стълби, които не били добре почистени и върху тях имало сняг и лед. Стълбите са били от бетонни плочи, като при опит да стъпи с левия си крак на поредното стъпало, ищцата се е подхлъзнала на непочистен от сняг и лед участък, в резултат на което глезенната става на крака й поддала, а тя паднала от собствен ръст. На следващия ден преглед в „Пирогов“ установил счупване на две кости на глезена, като те са били фиксирани с метални импланти. В следващите два месеца по време на нейното възстановяване тя е изпитвала силни болки, като първите дни е била неподвижна, защото не е можела да движи крака си, става известно от исковата молба, цитирана в съдебното решение.

От него се разбира още, че пред съда от Столична община твърдят, че стълбите са били почистени и посочват, че счупването можело да се дължи и на други здравословно, битови иили трудови фактори.
По делото е назначена техническа експертиза, която констатира, че стъпалата са стоманенобетонни, в по-голямата част са разбити. На места е разположен метален парапет, но той не е по цялото протежение на отсечката каквото е изискването. „Вещото лице е констатирало множество несъответствия, които не отговарят на наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията, изразяващи се в неравномерно разпределение на стъпалата, липса на стълбищни площадки през определения интервал от стъпала, липса на парапет по цялата дължина на процесната отсечка, стъпала с размери надхвърлящи нормативните размери. Като цяло участъка със стълбища е в много лошо състояние и се нуждае спешно от ремонт за реконструкция. Вещото лице сочи, че отсечката, по която е станал инцидента с ищцата представлява публична общинска собственост“, става известо още от решението.

Съдът приема, че допускането на неравност на стълбището е противоправно бездействие на работници и служители на общината, натоварени с поддръжката на тротоарите.

„Обезопасяването на уличната мрежа и привеждането на улиците, тротоарите и площадите в състояние, годно за нормалното им ползване от гражданите, в рамките на градовете и селата е задължение на съответната община. Необезопасяването на улиците представлява бездействие от страна на задължените лица относно вменените им със закон задължения да поддържат уличната инфраструктура в изправно и безопасно за ползване състояние.Виновното поведение на длъжностните лица е ясно, а именно те не са взели мерки за обезопасяване и поддържане на улиците и съоръженията по тях. В случая е без значение кое точно е това лице, тъй като Общината е отговорна за вредите, които са причинени от техни служители и тогава, когато не е установено от кои служители конкретно са причинени същите вреди“, записва в решението си съдията.

Съдът приема за безспорно установено, че бездействието на столична община е в пряка причинно-следствена връзка с настъпилия вредоносен резултат, поради което следва да носи деликтната отговорност и да заплати обезщетение за причинените вреди.

„Съдът не споделя възражението на ответната страна, че счупването на крака може да се дължи на други фактори – здравословни, битови или трудова травма. „Установи се, че ищцата е паднала на непочистени и заледени стъпала, които били и в лошо състояние – разбити и липсващи плочки. С оглед на събраните по делото доказателства, съдът намира, че в причинна връзка с процесното събитие ищецът е претърпял телесна повреда, вследствие на което за определен период от време е изпитвал болки и страдания. Налице е основание за обезщетение на претърпените неимуществени вреди“, пише още в решението. То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.