Земетресение бе усетено в София тази нощ

земетресение-българия-софия-асеновград

Земетресение бе усетено в София тази нощ. Трусът с магнитуд от 4.7 по Рихтер е регистрирано към 01:42 ч. на 2 км североизточно от Асеновград и 18 км югоизточно от Пловдив, показват данните на от сайта на Европейския сеизмологичен център. По-късно степента на труса бе ревизирана на 4.8 по Рихтер.

Земетресението попада в категорията на умерените земетресения, които не водят до щети и пострадали, но предизвикват уплаха и дискомфорт. Трусът е продължил няколко секунди и е бил съпроводен със силен тътен.

Земетресението бе усетено леко в София като единичен трус. Професор Емил Ботев от института по сеизмология към БАН разказа, че Има повторяемост на такъв тип земетресение средно през около 10 години. Това е хубаво, защото така земята се разтоварва. По думите му, имало е над 20 афтършока. Само един от тях – със сила около 3, е бил усетен от хората.

Минути след труса в България, земетресение с магнитуд 5.0 по Рихтер е регистрирано в Гърция в 01.44 часа.

Епицентърът на второто земетресение е близо до остров Закинтос в Йонийско море, на 294 километра западно от Атина, на дълбочина 14 километра, съобщава Европейският сеизмологичен център.