Затвориха улици в столичния квартал „Кръстова вада“, оказали се частни

частна-улица
Снимка: pixabay

Улици в „Кръстова вада” се превърнаха в частни, предаде NOVAФизическа охрана спира хората, които искат да преминат по нея.

Табелите „частна собственост” се появили на две от улиците в квартала преди няколко дни. „Как може това да се случва след 12 години? Никой, никого да не предупреди и един ден да се събудиш и да видиш, че си на частна улица. Никой не е видял кой е поставил знака”, коментира д-р Катя Паскова, управител на медицински център.

Оттогава достъпът е ограничен – за пациентите на частен медицински център, за родителите, които карат децата си до близкото частно училище, както и за всички, които не са от квартала. „Как в България се случва така – да имаш обект и да нямаш достъп до него”, коментира още Паскова.

Кметът на район „Лозенец“ Константин Павлов обясни, че около 80% от улиците в квартала са частни. „Това е един въпрос, който продължава вече десетилетия. На практика вече 30 години не е уредена ситуацията със собствеността върху тези частни улици“, уточни той.

Той поясни още, че отсечките се придобиват по няколко начина от общината – чрез дарение, отчуждаване или чрез изкупуване.

„Трябва да бъдат намерени достатъчно пари, защото сегашният бюджет е няколко пъти по-малък като стойност, отколкото необходимостите. Нужни са стотици милиони“, коментира още кметът.

Павлов обясни, че собствениците имат право да затворят улиците по правото на частната собственост.

От район „Лозенец” не знаят дали табелите са поставени законно и дали „Пътна полиция” е уведомена за това. От Столичната община обясниха, че ще търсят решение на казуса със затворените частни улици.