Затварят София!

затварят-софия

Затварят София за автомобилния трафик. Забраната важи от полунощ. Това означава влизане и напускането на града до второ нареждане, съобщиха Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг.

Забранява се влизането и излизането от София от 00.00 ч. тази нощ до второ нареждане. Това беше обявено на извънреден брифинг в Министерския съвет в четвъртък вечерта.

„От вчера се наблюдава тревожно нещо – масово напускане на София. Градът е с най-много заразени с коронавируса. Напускащите София се разпръсват в цялата страна и това води до още по-тежка ситуация с последици, които ще станат ясни до седмица. Щабът с безпокойство наблюдаваше тези процеси. За по-малко от денонощие имаме още близо 40 случаи. Щабът предлага затварянето на София за автомобилния трафик“, допълни проф. Мутафчийски.

“Всичко, което каза ген. Мутафчийски и произтичащите решения на Националния оперативен щаб, ми дават основание да издам заповед, считано от 00.00 часа тази нощ 17 април до второ нареждане – да се преустанови движението, т.е. влизането в и излизането от София, на всички превозни средства с изключение на: товарния превоз, товарните коли, които трябва със съответната документация да докажат необходимостта от извършването на съответния транспорт“, посочи министър Ананиев и допълни:

“На второ място са всички автомобили със специален режим. Автомобили, които превозват граждани, които имат нужда от лечение, като гражданинът, който има нужда от лечение, посочва лечебното заведение, в което трябва да отиде да се лекува“, каза още той и допълни:

“Също така имат право да влизат и да излизат, които превозват медицински лица, които отиват да работят в съответното лечебно заведение“.

“Забраната не важи и за аварийните автомобили, каза още здравният министър. на електроразпределителните дружества и на ВиК дружествата, както и на тези дружества, които се занимават с интернет разпространение и телевизионно разпространение на програми“, каза още здравният министър и допълни:

“Това ограничение не важи и за служебните автомобили, които превозват работници и е необходимо да влязат или да излязат от София, за да стигнат до работните си места. Като шофьорът, който управлява автомобила, трябва да посочи кое е предприятието, в което отиват да работят и съответно телефона на управителя, директора, ръководителя на съответното предприятие. Ако даден работник пътува с личното си превозно средство, той също трябва да посочи предприятието, в което отива и телефона на неговия работодател“.

Над 5 хиляди коли са върнати днес от полицаите от контролно-пропускателните пунктове, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Не знам тези, които са успели да заблудят полицаите, как ще се върнат в София. Всички декларации от днес и през почивните дни ще минат на приоритетен контрол“, каза още вътрешният министър.

Той съобщи, че декларациите остават в сила, като в тях вече ще попълват и данни за собственика на фирмата, за да бъде проверявана информацията, когато целта на пътуването е работа.