Затварят големи магазини при неспазване на мерките. Полиция, пожарна и РЗИ ще следят

nosene-na-maski

Съвместни екипи на четири служби ще следят при засиленото пазаруване по празниците за спазването на противоепидемичните мерки в търговските вериги. Това бе обявено от министъра на икономиката Лъчезар Борисов след проведени две срещи с представители на магазините.

За контрол при спазването на противоепидемичните мерки в магазините влизат екипи на четири служби – Министерство на вътрешните работи (МВР- полиция и пожарна), Регионални здравни инспекции (РЗИ), Агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Комисия за защита на потребителите (КЗП).

Веригите магазини се оплакали, че не са в състояние да накарат потребителите да спазват мерките – да носят маски и да стоят на дистанция един от друг. Министърът им е препоръчал да наемат безработни от бюрата по труда да работят като охранители. Представителите на МВР пък ще осигурят възможност да бъде поискана личната карта на нарушителите, за да може представителят на съответната институция в екипа да му състави акт.

Главният здравен инспектор Ангел Кунчев, обясни че освен наказания за веригите магазини, такива ще има и за клиентите, които не спазват противоепидемичните мерки.