Затвориха зоопарка в София заради птичи грип

bird-flu-zoo-sofia
Затвориха зоопарка в София заради птичи грип

Агенциято по безопасност на храните ( БАБХ ) затвори столичния зоопарк заради птичи грип. При два екземпляра от умъртвените птици, които бяха незаконно транспортирани през „Дунав мост“ 2, била открита болестта.

Забранява се достъпът на външни лица до Зоологическа градина – София до приключване мерките, които е разпоредил шефът на БАБХ Дамян Илиев. Той забранява да се транспортират яйца, фуражи за птици, отпадъци, тор от птици, оборудване, използвано в обекта и имащо досег с птици от софийския зоопарк. Пернати, за които е възможно да имат досег с диви птици, трябва да се затворят и отглеждат на закрито до отмяна на нарежданията.

Първоначалните изследвания са доказали наличието й в лебед и патица. Окончателните резултати за щама на заболяването ще бъдат оповестени до дни, съобщиха от контролния орган.

 124 са били птиците приети в столичния зоопарк със заповед на регионалната екоинспекция в Монтана, след молба за съдействие от страна на областната дирекция по безопасност на храните във Видин. Те са поставени под карантина, два дни по-късно в зоопарка получават заповед за евтаназирането им. Екип от агенцията по храните натоварва птиците в микробус и без да подпише протокол ги откарва в неизвестна посока. 

Явор Гечев от фондация „Четири лапи“ е категоричен, че правомощията на агенцията са престъпно повишени. „Това е единственият коментар, който може да бъде направен по отношение на действията им. Нарушени са няколко нормативни акта от българското законодателство”, каза той.

Междувременно административният съд е отменил изпълнението на заповедта за евтаназиране на животните, която от агенцията са дали на зоологическата градина.