Застреляха сърна до туристическа пътека на Витоша

vitosha-mountain

Труп на простреляна сърна е бил открит от преминаващи в границите на Природен парк „Витоша“ в близост до шосе и оживена туристическа пътека. От управата на парка съобщиха, че са уведомени за случилото се на 17 януари и разследват случая заедно с органите на реда.Пред „Дневник“ един от очевидците разказа, че простреляната сърна е открита в непосредствена близост до пътеката между столичния кв. „Драгалевци“ и Черни връх. Сърната е била с огнестрелна рана в близост до окото.

Според официалната информация до дирекцията на Природен парк „Витоша“ на 17 януари от тел. 112 е постъпил сигнал за намерена сърна с прострелна рана.

„Незабавно са предприети действия по проверка на сигнала. Още същия ден е извършена съвместна проверка на място от представители на ДПП Витоша, териториално поделение Държавно горско стопанство – София, Регионалната дирекция по горите и СДВР. Продължават действията по изясняване на случая“, съобщиха от парка. Според официалната информация контролът в рамките на парка се осъществява от 9 институции.

Съгласно заповед на министъра на околната среда и водите от 14 юли 2000 г. ловуването в природния парк е забранено извън границите на държавно ловно стопанство „Витошко-Студена“, което се простира в южната и югозападната част на планината и е далеч от намерената сърна, която е станала жертва на бракониерски лов.