Защо все още няма грипна ваканция за учениците в София?

gripna-vakancia-sofia

ЗАЩО СЕ ЧАКА ДА СЕ РАЗБОЛЕЯТ ВСИЧКИ, ВМЕСТО ПРЕВАНТИВНО ДА СЕ ПРЕДПАЗЯТ ПОНЕ ЧАСТ ОТ УЧЕНИЦИТЕ

След като почти в цялата страна е обявена грипна епидемия, над 1000 училища са разпуснали учениците си в грипна ваканция, в София също от вчера е обявена грипна епидиемия, но незнайно защо в София – град учениците все още учат.

Към момента официално регистрираните болни от грип столичани са над 700, но реалната заболяемост е между 3 и 4 пъти по-висока.

Училищата обаче засега няма да затварят врати, тъй като няма данни за голям брой отсъстващи ученици. Оттам идва въпроса – нужно ли е да се разболеят всички, когато може да се предпазят поне част от децата в училища и детските градини с обявяването на грипна ваканция в София?

Ученици вече призовават за бойкот на учебните занятия. В социалните мрежи се организират събития: “ Бойкот на часовете, за да ни пуснат в грипна ваканция в София „.

Ето какво е написал потребител във Фейсбук:

Грипна ваканция София 2019

„Братя и сестри, наще съседи вече са в грипна ваканция и ние сме единствените останали… Обградени сме от вируса, и трябва да се предадем за всеобщото здраве. От вас се иска малка инвестициия, трябва да качим процента на отсъствията, че да може да ни пуснат в ИЗВЪНРЕДНА ГРИПНА ВАКАНЦИЯ!!! Правим го за доброто на всички, помислете за всички слабо имунитетни хора до чиято смърт може да доведе Нашето ходене на училище. Така че на 24 четвъртък, не ходете на училище. НЕКА БЪГНЕМ СИСТЕМАТА“ Събитието е разпространено сред над 9000 деца, като 3200 са отговорили, че ще се включат в него. Идеята е бойкотът да бъде на 24 и 25 януари, а дали наистина ивентът ще бъде реализиран, ще стане ясно утре.

В 1015 училища днес, 24 януари 2019 г., не се провеждат учебни занятия, съобщи Министерството на образованието и науката.

От днес в грипна ваканция са учениците от 72 училища в област Кърджали и от 32 училища в област Видин.

Продължават да не учат учениците от 71 училища в Сливенска област и от 80 училища в област Хасково.

В 194 училища в област Пловдив, в 122 училища в област Варна, и в 69 училища в област Добрич не се провежда учебен процес, както и в 97 училища в София-област.

Удължена е грипната ваканция за учениците от 122 училища в област Пазарджик до 25 януари и в 43 училища в област Ямбол до 28 януари, включително.

В 60 училища в област Смолян и в 40 училища в област Перник учениците са в грипна ваканция и днес.

Три училища в област Кюстендил също не провеждат занятия по предписание на РИОКОЗ. Това са СУ „Кл. Охридски“, Професионалната гимназия по облекло и стопанско управление и ОУ „Хр. Павлович“ в гр. Дупница.

В област Бургас в 5 училища продължава да не се провежда учебен процес, а в област Враца няма занятия в ОУ „Христо Ботев“ в с. Крушовица по предписание на РИОКОЗ.

В област Силистра в Професионалната гимназия по селско стопанство в гр. Ситово, и в три училища в област Разград – ОУ „Христо Ботев“ в с. Острово, ОУ „Христо Ботев“ в с. Веслец и в ОУ „ Васил Левски“ в с. Сушево, община Завет, няма учебни занятия поради висока заболеваемост.