Засилени проверки и глоби за неправилно паркиране в София

неправилно-паркиране

Засилени проверки за неправилно паркиране в София започват от средата на октомври, съобщава Нова телевизия.

Ще се следи за коли на тротоара или в зелени площи. Нарушителите ще получат фиш, като глобата е от 20 до 200 лева. Най-солени са глобите за паркиране на инвалидно място без основание.

Изпълнителният директор на ЦГМ Димитър Дилчев обясни, че служителите на Центъра ще прикрепят към автомобила уведомление за това, че на собственика му е съставен фиш. В него ще е описан видът на нарушението, датата и часа, както и номерът на фиша. Фишът ще бъде изпратен и по постоянен адрес на собственика на колата, а за да няма съмнение, контрольорите ще заснемат нарушението.

Паркирането в кварталите на София често не се подчинява на правила. Бележката върху стъклото на колата ще ви струва между 20 и 200 лева, в зависимост от нарушението. Най- висока е глобата ако паркираме на инвалидно място, без основание.

„Фокусът ще бъде върху всички места, на които има натрупване на неправилно паркирани автомобили, места, които създават проблеми в движението. Тук не говорим за синя и зелена зона, говорим за цяла София”, добавя Дилчев. „В София е много хаотично. Често неправилното паркиране в 1 или 2 реда отнемат пътни ленти от ключови пътни артерии, които са построени, за да провеждат движение, а не да бъдат паркинги”, казва Андрей Зографски, „Спаси София”. 

Още преди общинските инспектори да тръгнат на хайка, проверка на NOVA показа масово паркиране върху тротоари и в градинки. Особено в кварталите на столицата. Повечето шофьори твърдят, че нарушават правилата, защото трудно намират свободни места. Най-критично е във вечерните часове.