Засаждат чимове за „зеления трамвай“ в линейния парк на столичния бул. „Македония“

zelen-tramvai-sofia
Снимка: Столична община

Започна поставянето на тревните чимове в новия линеен парк по продължението на бул. „Македония“ в София.

Покрай релсите на трамвая между Руски паметник и бул. „Христо Ботев“ предстои да бъдат засадени над 1500 кв.м. култивирана трева, която ще завършва цялостната архитектурна композиция на пространството, превръщайки го в „зелен остров“ в самия център на града, съобщиха от Столична общината.

Проектът за линеен парк е на френското бюро „Вилмот архитекти“. „По-голямата част от растителността в парка е вече посадена. Инфраструктурно вече са оформени пероните, пешеходните алеи и велоалеята.

След като монтираме парковата мебел в специализираните кътове за отдих, паркът ще получи своя цялостен облик“. Това коментира зам.-кметът по строителство в СО инж. Ангел Джоргов.

Към момента, по-голямата част от растителността в новия парк е вече засадена. В пространството между спирките бул, „Македония“ и „Руски паметник“ има над 150 нови дървета от вида липа, над 10 000 храсти и цветя.

Припомняме, че непосредствено преди откриването на строителната площадка по бул. „Македония“, 32 от дърветата там, които попадаха в обхвата на ремонта, бяха извадени със специализирана техника и преместени в Южния парк.

Реконструкцията на релсовия път и закупуването на нов подвижен състав – трамваи по него, се реализират от Столична община по Проект „Интегриран столичен градски транспорт-фаза II“, с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.