Заразените вече са 190, 1.3 млн. лева са даренията за Пирогов

458
pirogov-hospital-sofia

Заразените с коронавирус в страната вече са 190, при 185 към неделя вечерта, съобщи Националният оперативен щаб на редовния си брифинг. Един от новите случаи е в Плевен, каза председателят на щаба Венцислав Мутафчийски. В „Пирогов“ остава критично състоянието на двама пациенти. Във всички областни градове има спортни зали, които могат да се оборудват точно за един ден, увери Мутафчийски на въпрос за готовността на страната при нужда да изгради полеви болници за заразените.

ЗАТВОРИХА ВХОДОВЕТЕ КЪМ ВИТОША

Към неделя в сметката са събрани общо 1,3 милиона лева. Благодаря!” каза директорът на спешната болница проф. Асен Балтов, пред „24 часа„. Със средствата “Пирогов” създава условия за възможно най-добро лечение на COVID-19 според инструкциите на Световната здравна организация и натрупания досега опит, неразпространение на инфекцията и безопасност на лекуващите екипи.

С дарения “Пирогов” ще закупи 20 реанимационни легла със специфично оборудване. То включва антидекубитални дюшеци, които предотвратяват т.нар. рани от залежаване на тежко болните, инфузионни помпи и др. 14 реанимационни легла ще бъдат разположени в сградата на токсикологията, която вече е адаптирана за лечение на COVID-19.

Още толкова реанимационни легла ще се поставят в Клиниката по неврология, която има самостоятелни изход и вход. Тези две звена ще бъдат оборудвани и с 28 респираторни апарата, 8 от които са дарени от Делян Пеевски, 2 са от кампанията #ЗАДОБРОТО на BCause, 4 са купени от “Пирогов” с дарителски средства. За реанимационните легла закупихме и 15 нови монитора за проследяване на жизнените показатели на пациентите и 66 инфузионни помпи с бърз и бавен дебит за поставяне на медикаменти на настанените в интензивните клиники. Закупихме и 2 безжични системи за рентгенови “снимки”. Те са необходими при сегашните условия, които изискват изолиране на секторите с пациентите с коронавирусната болест. Така направените на място образни изследвания ще са достъпни и ще може да се консултират от рентгенолозите “отвън” и всички останали специалисти в болницата.

Проф. Балтов оценява високо и жеста на 30-имата доброволците, които работят в “Пирогов”, за дезинфекция на общите части в лечебното заведение и на клиниките. Така болницата ше може да продължава да изпълнява ролята си на основен спешен многопрофилен център и да преглежда и лекува хора с други заболявания. Доброволците обаче не навлизат в среда, в която се лекуват пациенти с COVID-19.