Заразените с индийския вариант на вируса работят в градския транспорт в София

vaksinirane-booster-dose-vaccine-covid

Откритите седем души – заразени с английския вариант на коронавирус, работят в „Електротранспорт София“. Това е дружеството „Електротранспорт“, част от структурата на градския транспорт, каза днес пред журналисти директорът на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

По-рано днес беше съобщено, че на заразените петима мъже и две жени са взети проби в „Пирогов“ в периода от 6 до 14 юни.

Проф. Христова не можа да уточни дали заразените имат контакт с пътуващите в тролейбусите и трамваите, за които отговаря „Електротранспорт“. Тя не знаеше и дали колегите, контактували с тях, са тествани за коронавирус и с тях се постъпва като с всички останали заразени. „Били са в контакт с много хора, така че в близко бъдеще очакваме доста повече заразени с Делта варианта“, каза още новият директор на НЦЗПБ.

Всички заразени с изключение на един са в добро общо състояние и се лекуват в домашни условия. Един мъж е била настанен в болница в тежко състояние, но вече се възстановява.

Проф. Христова уточни, че се проверяват връзките и контактните лица на заразените. Тя отбеляза, че използваните в момента ваксини са ефикасни и срещу тези нови версии на вируса.