След ограничаването на влаковете до Централна ЖП гара в София – променят маршрути на трамваи

Трамвай-T6A5
Трамвай-T6A5 Снимка: Уикипедия

След практическото преустановяване на стигането на множество влакове от направленията Мездра, Видин, Варна и Русе до Централната ЖП гара на София, Столична община въведжа промени в маршрутите на градския транспорт, съобщи Фрогнюз. Целта е да се подобри придвижването на гара София-север, която ще е крайна за много от влаковете. Промените около Централната гара започват от 7 май и се налагат, тъй като започва 15-месечен ремонт.

Реорганизират се маршрутите на трамвайни линии 1, 3, 7, 27 от 7 май.

Трамвайна линия 27 ще пътува до София-север; маршрутът на трамвай 7 се запазва до обръщателно колело „МС Хан Кубрат“; при трамвайна линия 1 се удължава маршрутът до надлез Надежда – от Централна гара продължава по бул. „Княгиня Мария Луиза“; трамвайна линия 3 – променя се маршрутът до жп гара София-север – по бул. „Христо Ботев“.

Ето и цялото съобщение на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ НКЖИ:

„Във връзка с модернизацията на коловозното развитие на Централна гара София от 07.05.2024 г. се въвежда промяна в движението на влаковете, които пристигат и заминават основно от и към северното направление (Мездра, Видин, Варна, Русе).


Проектът за развитие и модернизация на железопътен възел София навлиза в нов етап на изпълнение. За да бъде възможно по-нататъшното осъществяване на строителните дейности, но и същевременно частично възможно влаковото движение и маневрена дейност, в железопътния възел ще бъде преустановено движението на влаковете от шести до дванадесети коловози. Очаква се строително-монтажните работи по коловозното развитие на Централна гара София да продължат 15 месеца.


През този период за обслужване на влаковете по направленията София – Подуяне пътническа, София – Волуяк и София – Захарна фабрика ще бъдат въведени в експлоатация вече ремонтираните трети, четвърти и пети коловози, като пътниците ще могат да ползват първи, втори и трети перони на Централна гара София.


Предстоящите дейности ще засегнат най-вече влаковете по северното направление Мездра – Видин/Варна/Русе, част от които ще приключват и започват движението си в/от жп гара София-Север. Създадена е организация за достъп и обслужване на пътниците от и до Централна гара София чрез подсигуряване на електромотрисни влакове (ЕМВ), които ще извършват трансфери на пристигащите и заминаващите пътници от Централна гара София до и от жп гара София-Север. За тези влакове е осигурена единствената възможност за достъп до гара София, като те ще пристигат и заминават само на тринадесети челен коловоз при шести перон.