Започват тестовете на новата билетна система в София

Снимка: Транспорт за София

Започват тестовете на новата билетна система в София, съобщи „Нова телевизия“. До края на следващата година столицата трябва да има работеща система за електронно таксуване в градския транспорт, при която заплащането зависи от изминато разстояние или времето за пътуване.

До края на август 36 различни превозни средства – тролеи, трамваи, автобуси и метро ще се оборудват с т. нар. „валидатори“ за картите и билетите, камери и устройство за продажба на билети от шофьорите. „Купуваме си един билет, който важи 90 минути, а също и на разстояние. В някои градове има различни зони, в които самото таксуване зависи от различните зони“, обясни директорът на Центъра за градска мобилност Христиан Петров пред „Нова телевизия“.

Предвидено е една карта да важи за всички видове градски транспорт. Остава възможността за покупка на билет от шофьора. Предвижда се и опция за зареждаме на билети дори на мобилния телефон.
Ако всички върви по план, новата система трябва да заработи до края на следващата година. Промяната на тарифите за пътуване обаче ще стане в края на 2021 г. или в началото на 2022 г. Това е така, защото първата година от работата на системата ще се ползва за събиране на данни.

Преди година консорциумът „Си Ен Ес- София тикетинг систем“ беше класиран на първо място и е избран за изпълнител на обществената поръчка за изграждане на електронната системата за обществения транспорт в София. Той е готов да изпълни задачата за 73.248 млн. лева.

От 2006 година Столична община направи няколко опита да започне обществена поръчка за избор на изпълнител на системата, но те бяха спирани, заради жалби.