Започват ремонти на улици и булеварди в София

площад-славейков
Проект за площад "Славейков" Снимка: А.Д.А. ООД

Сериозен акцент в строителната програма на Столичната община през тази година са ремонти на улици в кварталите, обеща кметът Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че заложените средства са повече от която и да било друга година, а графикът на ремонти се прави след заявки от районните кметове.

Най-ключовата строителна дейност за тази година е цялостната реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“ заедно с площадите „Славейков“ и „Гарибалди“ и градината около църквата „Св. Седмочисленици“.

Фандъкова припомни, че там ще останат да се движат само трамваите, иначе улицата ще бъде пешеходна.

Според нея ремонтът е много тежък, тъй като там предстои цялостна подмяна на канализационната система.

граф-игнатиев
Ул.“Граф Игнатиев“ Снимка: А.Д.А. ООД

Приключват процедурите и по други ключови обекти за годината, като например подмяната и реконструкцията на трамвайния релсов път по бул. „Цар Борис Трети“ и по ул. „Каменоделска“, каза още Йорданка Фандъкова.

Тя допълни, че се подготвя приключването на разширението на участъка от бул. „Тодор Каблешков“ и кръстовището на бул. „Цар Борис Трети“. Очаква се ремонтите там да се случат през лятото. Подготвя се и процедурата за разширението на бул. „Тодор Каблешков“ в участъка от бул. „България“ до Костенския водопад.

Започва освобождаване на „пръстените“ с паркирали автомобили на площад „Александър Невски“. Кметът посочи, че до няколко дни трябва да бъде освободен „вътрешният пръстен“.

Тя допълни, че след приключване на реконструкцията на площада две от дъгите веднага ще бъдат освободени.

Ще се работи и по следващи участъци, като едновременно ще се търсят и алтернативи за паркиране, отбеляза Фандъкова, цитирана от БТА. 

Тя напомни, че е започнал вторият сезон от залесяването на новата гора на София в землището на Суходол.

Там трябва да бъдат засадени 125 000 дръвчета на територия от 250 000 дка, която да се включи в зеления пръстен около столицата.

Според Фандъкова това е изключително сериозна мярка за подобряване на чистотата на атмосферния въздух.

Тя припомни, че проектът е започнат през миналата есен, когато са били засадени около 12 000 фиданки.

Вижте още по темата