Започна подаването на документи за прием на деца в първи клас в София

133-то-училище-пушкин

Започна кампанията за прием на деца в първи клас в София. Тя ще продължи един месец (до 16 май включително), а на 4 юни ще излезе първото класиране.

Очаква се първокласниците в София за новата учебна 2018/2019 година да са около 12 300 или малко по-малко от тези през миналата година, коментира пред БТА Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието в София-град. За всички първокласници в София ще има места за новата учебна година, увери Кастрева. „През новата учебна година очаквам около 200 училища в столицата да отворят вратите си за първокласници, но вероятно децата ще са малко по-малко от учениците в първи клас от настоящата учебна година – по данните на ГРАО, като родени деца“, обобщи Кастрева.
 

Според наредбата на Министерство на образованието, първокласниците са разделени на 4 групи. Водещ критерий е близостта до училището, а новото тази година е въвеждането на принцип на уседналост. Местоработата на родителите в района на училището няма да дава предимство. Графикът с всички дейности и срокове, свързани с приема, е публикуван на сайта на Столичната община и на Регионалното управление на образованието.

 В първата ще попаднат тези, които живеят в района на училището над 3 години, във втората – от една до 3, в третата – до 1 година и в четвъртата – живеещите извън прилежащия на училището район.
 
Другата новост е, че отпада критерият месторабота на родителите в района на училището. Причината за това, както и за въвеждането на уседналостта, са проблемите, които възникнаха миналата година. Тогава много деца бяха записани във основа на адресни регистрации, направени в последния момент или по съмнителни документи, доказващи месторабота.

Приемът на документи за първи клас в София започна на 16 април и ще продължи един месец. Класиранията се очакват след 20 май, а записванията на първокласниците ще става с оригиналите на удостоверенията за завършен подготвителен клас или група. Тези записвания на първокласниците в училищата са в началото на юни.