Започват проверки на автомобилите за замърсяване на въздуха

sofia–air–polution
Смог в София

От сряда, 12 февруари, в София започват проверки за замърсяващи автомобили. Съвместни екипи на Пътна полиция и на Столичния инспекторат ще проверяват техническата изправност на очистващата инсталация на автомобилите. Целта е да се отстраняват от трафика в столицата превозни средства, които замърсяват въздуха.

Газанализатор на Пътна полиция

Проверките са по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова и ще се извършват на уличното платно чрез мобилни газанализатори. Те бяха купени от Столичната община и предоставени на Пътна полиция. Досега уредите се използваха само в пунктовете на Пътна полиция.
„При установяване на вредни вещества в изгорелите газове на автомобила полицаите ще санкционират според Закона за движение по пътищата“, обясниха от Столичната община.
Според Закона за движение по пътищата, чл.171, контролните органи могат да спрат временно от движение превозни средства за техническа неизправност до отстраняването й. Превишаването на допустимите норми на вредни емисии от ауспуха на колата е посочено в закона като като техническа неизправност.