Започват нощни обработки на зелените площи срещу комари и бълхи

park-v-sofia

Столичната община започва нощни обработки на зелени площи срещу комари и бълхи от 9 юли (неделя). Първите райони, които ще бъдат третирани, са „Искър“, „Подуяне“ и „Южен парк“. Това съобщиха от дирекция „Зелена система“, цитирано от БТА.

Обработките срещу комари ще се извършват след 22:00 ч., а тези срещу бълхи – в сутрешните часове до 10:00 ч., при благоприятни метеорологични условия. Ще се третират паркове, градини, междублокови пространства, зелени ивици.

Дейностите са насочени към възрастни комари и бълхи, след като през пролетта и началото на лятото бяха направени две обработки за ларви на комари. Те се изпълняват по предписание от Столичната Регионална здравна инспекция.

Контролът на обработките се осъществява от дирекция „Зелена система“, районните администрации и експерти на Столичната Регионална здравна инспекция. Третираните терени се обозначават предварително с табели за вида обработка, използвания препарат, карантинен период и фирмата изпълнител.

Затоплянето и промените във валежите увеличават риска от разпространение на инфекции, пренасяни от комари, кърлежи, бълхи и други вектори. Това предупредиха експерти от БАН. От фондация „Четири лапи“ съветват стопаните да следят за симптоми при животните, които могат да се дължат на ухапване от кърлеж.