Започва възстановяването на Западния парк в София

западния-парк
Снимка: Пресцентър на регионалното министрество

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, заместник-министърът и ръководител на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ /ОПРР/ Деница Николова и кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова подписаха договора за възстановяване на представителната част на Западния парк. Церемонията ще се състоя в Министерството на регионалното развитие.

Проектът „Възстановяване на Западен парк – Представителна част, град София“ се финансира от Оперативната програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и включва обновяване на настилки, парково обзавеждане и изграждане на детски площадки, ще се възстановят водните площи и водните ефекти. Сериозно залегнало е и видеонаблюдението. Западният парк е разположен на 530 дка. Сериозна реконструкция, според Фандъкова, ще има на алейната мрежа. В проекта е включено и отварянето на вход към парка откъм район „Люлин“.

Има готовност до седмици работата може да започне. Срокът за завършването е 10 месеца. Ще има специално изградени велоалеи в Западния парк, като веломаршрута ще е свързан с градските велоалеи, посочи още кметът Фандъкова. Тя допълни, че се предвижда обособяване на специални алеи за велосипедисти и в другите паркове, като ще има и алеи, които ще са забранени за колела, освен това ще се предложи на Столичния общински съвет да се завишат и глобите за нарушения на велосипедисти.

От другата седмица спират трамваите по Графа

Министър Нанков отбеляза възстановяването на парка като важните „зелени“ проекти на Столична община. То посочи, че предстои подписването на договорите за образователната инфраструктура на столицата. Столична община е основен бенефициент на програмите, ръководени от МРРБ с над 250 млн. лв., посочи той. Министърът каза, че по ОПРР има договорени над 73 процента от общия ресурс, който е малко над 3 млрд. лв. Верифицирани са около осем процента от разплатените средства и са сертифицирани седем проекта. Същевременно е отключен целият ресурс на програмата, обясни Нанков.