Започва строителството на Софийския околовръстен път от АМ „Тракия“ до ж. к. „Младост“

okolovrastno-shose

Започва строителството на над 6 км от Софийския околовръстен път II-18 в отсечката от пътен възел „Цариградско шосе“ до пътен възел „Младост“. Инвестицията е за 142,7 млн. лв. с ДДС и средствата са от републиканския бюджет. В момента се извършва подготовка за същинските строителни работи.

Съществуващият двулентов път ще бъде реконструиран в 6-лентов с две локални платна за движение.

Снимка: АПИ

С новото трасе ще се осигури връзка между автомагистралите „Струма” и „Тракия”, ще се улесни транзитния трафик от АМ „Европа“ и връзката с граничните пунктове с Турция и Гърция. По договор участъкът трябва да е готов в края на 2021 г.

Снимка: АПИ

Началото на проектния участък е при 35-и км, което е малко след края на пътния възел при пресичането на бул. „Цариградско шосе“ и Софийския околовръстен път. Краят е при 41-и км, където отсечката ще се свързва с реконструирания през 2012 г. участък от Софийския околовръстен път. Отсечката ще бъде с две платна с по 3 ленти за движение в посока или общо 6 ленти, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, 2 локални платна и тротоари.

околовръстно шосе южна дъга

Пресичането на Софийския околовръстен път с по-големите пътни артерии в района ще се осъществява чрез 4 пътни възела – п. в. „Стар Лозенски път“, п. в. Патриарх Герман“, п. в. „Самоковско шосе“, п. в. „Младост“. Ще бъдат изградени 3 пешеходни надлеза и мостове над р. Искър и р. Кална. Предвидена е реконструкция на водопроводи, канализация и газоразпределителна мрежа, както и изместване на инженерни съоръжения, телекомуникации и др.

Снимка: АПИ

Изпълнител на строително-монтажните работи на участъка от път II-18 от км 35 до км 41 е „ГБС – ИНФРАСТРУКТУРНО СТРОИТЕЛСТВО“ АД. Стойност на договора за проектиране и СМР: 142 741 559,46 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на ОБЕДИНЕНИЕ „СОП –ЮГ 2018“, в което участват: „КОНСУЛТАНТСКА ИНЖЕНЕРНА ГРУПА“ ООД, „АЙСИ КОНСУЛЕНТЕН ЦИВИЛТЕХНИКЕР“ ООД, „ИПСИЛОН КОНСУЛТ“ ЕООД, „ПИ ЕС КОНСУЛТ“ ЕООД и „ТРЕНКАДИС“ЕООД. Техният договор е за 1 856 808,00 лв. с ДДС.

Агенция „Пътна инфраструктура“ откри тръжна процедура за избор на изпълнител за провеждане на одит по пътна безопасност на Северната скоростна тангента. Срокът за подаване на офертите е 25 ноември т. г., а стойността на обществената поръчка е 16 хил. лева без ДДС.

Снимка: АПИИзграждането на 16,5-километровата Северна скоростна тангента е финансирано със средства от оперативната програма „Регионално развитие“ (2007 – 2013 г.). Тя беше въведена в експлоатация в края на 2016 г. Съгласно апликационната форма за изграждането й одити по пътната безопасност са  проведени на фаза „технически проект“ през 2014 г. и преди въвеждане на пътя през 2016 г. Сега ще бъде направен одит при въведен в експлоатация участък.

Обект на одита ще бъдат 6-те активни ленти за движение и 2-те ленти за принудително спиране на скоростната тангента, както и прилежащите 20 големи съоръжения и 5 пътни възела. Ще бъде прегледана и техническата документация на обекта.

Трасето на Северната скоростна тангента, пътните връзки и съоръженията ще бъдат обследвани, както през деня и по здрач, така и при различни климатични условия. Ще бъде направен преглед и на информацията за настъпилите пътнотранспортни произшествия от въвеждането в експлоатация на обекта до момента, за да се изяснят потенциални проблеми свързани с безопасността на движение.