Започва ремонт на тунел „Люлин“. Очакват се задръствания

tunel-lulin

Започва основният ремонт на тунела към кв. „Люлин“. На 21 юли (четвъртък) спира движението на трамвай №8, който преминава през тунела, а от 25 юли (понеделник), движението на автомобили ще се извършва двупосочно в северното платно.

За момента движението на автомобили няма да се спира изцяло, но преминаването през тунела ще е силно затруднено. Затова моля гражданите, които пътуват по това направление, да използват алтернативни маршрути – основният е бул. „Сливница“.

Пълно затваряне на тунела може да се наложи при изграждането на новата облицовка на тавана на тунела.

От своето изграждане преди повече от 30 години до момента тунелът към „Люлин“ не е ремонтиран основно.

Затова сега ще бъде направен ремонт на тунелната конструкция, на входно-изходните рампи, отводнителна система и хидроизолацията. Ще бъдат изградени нови настилки, вентилация, осветление, ограничителна система и видеонаблюдение. В участъка изграждаме и изцяло нов релсов път и контактна мрежа.

По график се очаква през есента да възстановим трамвайното движение, а до средата на февруари трябва да приключат всички строителни дейности.

За времето на ремонта се разкрива временен автобус ТМ8, той ще замества трамвай №8 и ще бъде с неговия интервал на движение. Автобус №56 ще спира на ухото на трамвай №10 на бул. „Ал. Стамболийски“.

От 23 юли (събота) започва и пренареждането на настилки по бул. „Цар Освободител“ в обхвата на Зона 4 от централна градска част. По проект паважната настилка – жълти павета и гранит, които са в лошо състояние, ще бъдат пренаредени.

На първия етап от ремонта се затваря за движение бул. „Цар Освободител“ от бул. „Васил Левски“ до сградата на БАН. Използваме летните месеци с по-малък трафик, като алтернативен маршрут е преминаването през ул. „Оборище“.