Започва ремонт на ремонтирания площад „Славейков“

plostad-slaveykov
Площад "Славейков" през нощта

На площад „Славейков“ предстоят нови строителни дейности две години след ремонта му. Целта е да се вкопаят солидни метални пилони, на които да се закачат новите щандове за книжния пазар, тъй като поставените преди 2 г. 15 метални перголи не са подходящи. Това е показало експертно изследване, съобщи „Дневник“ , позовавайки се на общинско дружество „Пазари Запад“ ЕАД, управляващо търговската дейност на площада. Възможно е дори, ако се прецени, част от перголите да бъдат премахнати.

„Предстои проектът да бъде разгледан на разширен състав на Експертния съвет към направление „Архитектура и градоустройство“. В него ще участват представители на всички политически сили в общинския съвет. Прогнозната цена сега не може да се посочи, защото на тези експертни съвети постоянно се нанасят корекции, които или оскъпяват, или поевтиняват с малко“, е разяснил Борислав Борисов, главен експерт на „Пазари Запад“. По думите му след това ще се проведе обществена поръчка за изпълнител, като цялата процедура се очаква да приключи до есента.

Според графика книжният пазар може да се върне на площада най-рано през пролетта на 2022 г. Той беше временно преместен в градинката пред хотел „Рила“ през 2018 г., но повечето книжари вече се отказаха или фалираха. Сега там има броени сергии, които предлагат стари книги.

Щандовете за книги са по проект на арх. Димитър Паскалев – всеки от тях трябва да побира до 500 книги, като тежината им е по 600 кг. По план те трябва да имат свое осветление и отопление, както и стъклен навес за дъжд и сняг, което ще оскъпи много изпълнението им. Столичният общински съвет вече разреши на „Пазари Запад“ да плати до внушителните 276 хил.лева без ДДС за тях. Всеки щанд ще струва до 39 400 лв.

От „Пазари-Запад“ посочват, че щандовете ще придадат модерен и завършен вид на площада. Това ще даде възможност за възобновяване на търговската дейност на книжния пазар, както и за облагородяване на района и увеличаване приходите на дружеството.

Книжният пазар беше закрит и преместен в градинката пред хотел “Рила” при започването на ремонта на ул. “Граф Игнатиев” през 2018 година. Макар ремонтните дейности да приключиха официално през пролетта на 2019 г., книжният пазар не беше върнат.

В момента на площад „Славейков“ има 15 перголи, изработени от стомана и боядисани в цвят графит.