Започва прокопаването на тунела за разширението на метрото към „Слатина”. Затварят част от локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“

localno-tsarigradsko-shose

Започва изграждането на стартовата площадка за работа на тунелопробивната машина за строителство на тунелите на участъка от метрото към „Слатина“, съобщиха от Столичната община. В близост до площадката ще бъде изградена и новата метростанция № 6 заедно с буферен паркинг за 250 автомобила. Стартовата площадка, през която ще влезе тунелопробивната машина, ще бъде в близост до локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ между бензиностанция OMV и „Макдоналдс“.

За започването на прокопаването на тунела за разширението на метрото към „Слатина” информира и кметът Васил Терзиев в профила си във Фейсбук, цитирано от БТА. Той обясни, че в площадката под земята тунелопробивната машина ще бъде внесена първо на части и след това сглобена, което ще отнеме около осем месеца. Машината тежи 1600 тона и е дълга около 86 метра. За сравнение, тя е дълга почти колкото презокеански пътнически самолет и тежи почти колкото три самолета, написа още Терзиев и допълни, че машината ще работи денонощно и може да прокопава около девет метра на ден в зависимост от условията.

С използването на тунелопробивната машина спестяваме на софиянци блокирането на движението по множество улици. Отсечката от локалното платно ще остане затворена за около две години и половина, съобщи кметът. По думите му от общината ще се постараят движението в локалното платно да бъде възстановено много по-рано. Васил Терзиев обърна внимание, че трафикът ще се организира по начин, който да не затруднява гражданите. Той призова промените в движението да бъдат приети с разбиране, защото при завършване на метрото 75 000 души ще могат да ползват разширението на линията. 

Във връзка с прокопаването на тунела за разширението на метрото към „Слатина” се въвежда

Временна промяна в организацията на движение се въвежда от 6 януари заради строителството на метростанция 6 на локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ между ул. „Димитър Моллов“ и транспортния изход на McDonalds.

Променят маршрута на автобусна линия 120

От 06.01.2024 г. до 05.07.2024 г. /включително/ се забранява влизането на пътни превозни средства по локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ между ул. „Димитър Моллов“ и транспортния изход на McDonalds.

Скъсява се маршрутът на тролейбусна линия № 5: до „УМБАЛ Св. Анна“- ухо (крайна станция на тролейбусна линия № 3) както следва: от надлез „Надежда“ по действащия маршрут до кръстовището на локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ – ул. „Димитър Моллов“ и надясно по ул. „Димитър Моллов“ до крайната станция на тролейбусна линия № 3 двупосочно.

Автобусна линия № 73 – маршрутът ще се удължи до ж.к. „Младост 2“:

в посока ж.к. „Младост“: от ж.к. „Овча купел 2“ до крайната спирка по действащия маршрут спирка с код 0662 „Ж.к. Младост 1“ на крайната станция „Ж.к. Младост 1“, където ще се извършва престой шест минути, от крайната станция надясно по ул. „Андрей Сахаров“ и по ул. „Свети Киприян“ по маршрута на тролейбусна линия № 5 до крайната станция в ж.к. „Младост 2“ двупосочно;

в посока ж.к. „Овча купел“: от ж.к. „Младост 2“ по маршрута на тролейбусна линия № 5 до спирка с код 0661 „Ж.к. Младост1“, продължава по действащия маршрут до кръстовище ул. „Йерусалим“ – ул. „Митрополит Серафим Сливенски“, наляво по ул. „Митрополит Серафим Сливенски“ до ул. „Д-р Стефан Чомаков“, наляво по ул. „Д-р Стефан Чомаков“ (през крайната станция на тролейбусни линии №№ 3 и 5), надясно по ул. „Димитър Моллов“ и наляво по локалното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ по маршрута до ж.к. „Овча купел 2“.

Тролейбусите от линия № 5 и автобусите от линия № 73 ще спират на всички съществуващи автобусни и тролейбусни спирки в променените участъци на маршрутите.

Спирка с код 1192 „УМБАЛ Св. Анна“ в посока център се измества на ул. „Димитър Моллов“, на 40.00 метра преди локалното платно на бул. „Цариградско шосе“.

Автобусни линии №№ 84 и 184 ще имат променени маршрути:

в посока летище София: от ул. „Ген. Гурко“ по действащите маршрути до спирка „Хотел Плиска“, от спирката направо по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ до пътния възел с бул. „Александър Малинов“ и надясно по бул. „Христофор Колумб“, по действащите маршрути до летище София двупосочно.

Нощна автобусна линия № Н1 ще се движи в посока ж.к. „Люлин 1,2“ от ж.к. „Младост 4“ по действащия маршрут до кръстовище бул. „Александър Малинов“ – бул. „Андрей Сахаров“, направо по бул. „Александър Малинов“, надясно по централното пътно платно на бул. „Цариградско шосе“ и от Площад на авиацията по действащия маршрут до ж.к. „Люлин 1,2“ двупосочно.

Нова автобусна линия 288 тръгва от 6 януари