Започва почистване на гробищните паркове в София

centralni-grobishta

Започна мащабна акция по почистването на общинско предприятие (ОП) „Гробищни паркове“ в София. Това съобщи пред журналисти директорът на ОП „Гробищни паркове“ Румен Димитров.

В момента работят около 70 души, но предвиждаме до края на седмицата те да станат 200, посочи Димитров. Той обясни, че ще се чисти всеки ден, защото площта е голяма, времето е малко, а състоянието – окаяно. Акцията започва днес и ще продължи до предстоящата Задушница (22 юни), добави още директорът.

Димитров обясни, че площта, която ще бъде почистена, е 2900 декара, което всъщност е цялата площ на „Гробищни паркове“. Всичко почистено ще бъде извозено в инсталацията за преработка на зелени и био отпадъци „Хан Богров“, каза още директорът. На място е създадена организация за отпадъка, имаме мобилни депа, както и камионни, които да го извозват, поясни Димитров.

По думите му, използва се целият наличен ресурс, защото това, което са видели, и нещата, които са се случвали, са неприемливи. Обещахме на обществото да се погрижим и сме твърдо решени да се справим с проблема, посочи Румен Димитров. Акцията се случва с ресурс на Столичната община, фирмите са в договорени отношения с Общината, а крайната цел е хората да се чувстват спокойни, че близките им са в добро място, посочи директорът.

Започнахме мащабна акция по почистване на гробищните паркове. От днес започна косенето и премахването на храсти и клони в зелените площи на Централните софийски гробища, написа и кметът Васил Терзиев в профила си във Фейсбук.

Предвидили сме необходимата техника, с която почистената био маса да бъде транспортирана, а след това и преработена в инсталацията за биологично третиране в Хан Богров. Още с първите доброволчески акции за чистене и озеленяване на софийските гробища, обещахме на гражданите да решим натрупаните проблемите в общинското предприятие “Гробищни паркове” докрай, посочва Терзиев.

Обещанията изискват последователни действия. Неведнъж сме подчертавали, че проблемът не е само в неприветливия начин, по който изглеждат тези места, калните алеи, нарушената цялост на оградите и нерегламентирания достъп на външни лица, допълва столичният кмет. 

По думите му занемареното общо състояние на всички гробища е следствие и от множество злоупотреби, които новото ръководство на общинското предприятие е разкрило и предало за разследване на компетентните органи.

До Черешова Задушница остават 25 дни, в които ние ще работим всекидневно. До 22 юни ще върнем нормалния облик на софийските гробищни паркове и ще продължим да полагаме необходимите усилия, за да ги поддържаме във вида, в който всеки гражданин очаква да бъдат, заявява Васил Терзиев.