Започва безсрочна полицейска акция за безопасност на движението по пътищата

policeiska-budka

Започва акция за безопасността на движение по пътищата, засилва се полицейският контрол, съобщиха от МВР, цитирано от БТА.

Оттам допълват, че операцията е разпоредена от служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов и е част от мерките за ограничаване на предпоставките за възникване на пътни произшествия.

В контрола ще се включат всички служители с полицейски правомощия за работа по Закона за движение по пътищата.
Ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи в районите на конфликтни участъци с концентрация на пътнотранспортни произшествия, пътни възли, кръстовища и основни пътни артерии в страната.

Служителите на МВР ще използват пълния набор от технически средства за контрол на скоростта и осъществяване на проверки за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. По време на проверките ще се следи за използването на предпазните колани, техническата изправност на автомобилите, наличието на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и др.

Акцията е безсрочна и е продължение на предприетата от МВР политика за нулева толерантност към водачите, грубо нарушаващи правилата за пътна безопасност, отбелязват от вътрешното ведомство.

БТА припомня, че в рамките на досегашната безсрочна полицейска операция за спазване на Закона за движението по пътищата, по данни от 12 май, за ден са проверени 9980 моторни превозни средства, извършен е контрол на 11 722 водачи и пътници, съставени са 3312 фиша и 666 акта за установени административни нарушения.

Установени са общо 29 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол – 12 от тях са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила и 17 – с над 1,2 на 1000, трима са отказали тестване. Под въздействие на наркотици или техни аналози са засечени да шофират 10 водачи, четирима са отказали тестване.

По данни на МВР от днес общо 39 души са ранени и един е загинал при пътни произшествия в страната през изминалото денонощие. Станали са 28 катастрофи.