Започва акция „Абитуриенти“ в цялата страна

Мобилни полицейски екипи ще следят за нарушители на пътя по време на абитуриентските балове

Мобилни полицейски екипи в цялата страна ще следят за нарушители на пътя по време на абитуриентските балове, а санкции ще се налагат безкомпромисно.

Акция „Абитуриенти“ е започнала още от началото на май. На територията на цялата страна екипи на полицията работят усилено не само през деня, но и вечерта. 

Органите на реда ще проявяват нулева толерантност към всички зрелостници, нарушаващи Закона за движение по пътищата, както и техните роднини и приятели, които ги превозват.

Наказания ще има за всички, които бъдат хванати да се показват през прозорците на автомобилите, не ползват предпазен колан или шофират под въздействието на алкохол и наркотици.

Акцент ще бъде поставен и върху пешеходците, които по празници често създават предпоставки за инциденти, казват униформените. Относно организацията – от СДВР обясниха, че при тях постоянно постъпва информация къде ще има изпращане или балове и какъв ще е маршрутът на празнуващите.

„Когато се превозват пътници, които са повече от разрешените, това е нарушение на Закона за движение по пътищата, както и показването през различните видове отвори на автомобилите. Предпазните колани са задължителни за водачите и за всички пътници.. Считат, че след като празнуват, не са длъжни да спазват правилата за движение. Всичко това са нарушения. Ако в момента не са санкционирани, това не означава, че след това няма да се вземат мерки и наказания“, обяви инсп. Мария Ботева от отдел „Пътна полиция“ към ГД.

„Ще бъдат изготвени фотоснимки и видеоклипове, с които ще установяваме нарушителите. Ще се следи за всякакви нарушения – както за правилното движение по пътното платно, така и за правилното превозване на пътниците. За ползването на обезопасителните системи, за спазването на скоростните режими“, добави началникът на отдел „Пътна полиция“ към СДВР – Мартин Цурински. От началото на месеца до 17 май вече са издадени над 38 хил. акта за нарушения на Закона за движение по пътищата.

От МВР отчетоха и повишаване на нарушенията и санкциониранте водачи през последните няколко години – от 2017 до 2019 година. Увеличава се броят на установените нарушения на Закона за движението по пътищата. Голяма част от нарушителите не са спазвали скоростните режими, разговаряли са по мобилните си телефони, пресичали са на забранителен сигнал на светофарните уредби, в това число и пешеходци.

През 2019 година са взети 908 мерки спрямо абитуриенти и превозващи ги заради това, че са нарушили Закона за движението по пътищата или Кодекса на застраховането.