Започнаха доставките на новите метровлакове

metrovlakove-2

Започнаха доставките на новите метровлакове. Първият от тях вече е в София и до началото на август се очакват още два. Влаковете за третия лъч са с всички удобства за пътниците и са производство на Сименс. 
Влаковете са съобразени с натоварването и броя на пътниците, затова първите влакове ще са 60 метрови, а последните – 80 метрови, за времето, в което ще бъде пуснат участъка до „Слатина“, който вече се проектира. Станциите от третата линия ще бъдат с преградни стени на пероните за допълнителна безопасност на пътниците.
Нивото на автоматично управление на влаковете включва автоматично потегляне, автоматично спиране с точност до 20 см, автоматично следене на скоростта и профила на пътя.

metrovlakove
Снимка: Транспорт за София


Тунелопробивната машина на третия лъч се намира на метростанцията на НДК и снощи е потеглила към станцията на бул. „Патриарх Евтимий“. Машината „Витоша“ изпълнява средно на ден между 15 и 20 метра тунел. 3 км от тунелите са вече готови, а физическото изпълнение е на 67%. Първите 8 км от третата линия ще бъдат пуснати през есента догодина. Следващите 4 км – до Околовръстния път при Горна баня, ще бъдат пуснати през пролетта на 2020 г. Тяхното строителство е осигурено със средствата от бюджета на София. 

tunel-metro
Снимка: Транспорт за София


С първите 12 км от третата линия на метрото ще бъдат намалени вредните емисии във въздуха с 11 хил. т. годишно. 
Заедно с метрото до есента на 2019 г. ще се обнови изцяло ул. „Житница“ и бул. „Президент Линкълн“. 
На 75% е готово и депото, което ще обслужва третата линия. Депото в „Обеля“ ще продължи да обслужва първа и втора линия.