Започна учебната година в Софийския университет

софийски университет

Започна новата академична година в най-старото висше училище у нас – Софийския университет. За първи път прага на Алма матер ще прекрачат 4455 студенти. На официалното откриване тази сутрин присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

По традиция тя и ректорът поднесоха цветя пред паметниците на братята Евлоги и Христо Георгиеви. По-късно на церемонията в аулата бяха представени всички декани на факултети и бяха раздадени студентските книжки на 30 студенти, лауреати на различни Олимпиади. В словото си проф. Герджиков отговори на медийни публикации, че университетът за пореден път не е запълнил местата си, а вицепрезидентът пожела на студентите на добър час.

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет: За поредна година бях учуден, че никой не отбеляза очевидния факт, че незапълнените места няма как да бъдат критерий за каквото и да било, тъй като представляват аритметичната разлика между броя на одобрените места и приетите студенти. Ако догодина одобрените места се утроят незапълнените места, ще бъдат много повече от тази година дори да бъдат приети два пъти повече студенти. Следователно трябва да сравняваме не броя на незапълнените места, а броя на приетите студенти.

Илияна Йотова, вицепрезидент: Запомнете едно, като бивш възпитаник на този университет, когато някой ви пита къде сте завършили, достатъчно е да кажете само „Университета“.