Започна голямото прибиране след празниците

Интензивен трафик се очаква в последния неработен ден след серията почивни дни около Нова година. Полицейското присъствие по възловите участъци ще бъде засилено. Пътните полицаи ще следят основно за шофиране с превишена скорост и за употребата на алкохол или наркотици.

Добрата новина е, че се очаква слънчево и топло време. Остава обаче невъзможността да се спре движението на тировете.
Обичайно в последния почивен ден след празници движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 12 тона се спираше в часовете с най-сериозен трафик, но след избухването на епидемията от коронавирус това не може да се прави заради задължението да се осигурят т.нар. „зелени коридори“ за превозните средства, транспортиращи различни стоки.

Всички сили на „Пътна полиция“ са мобилизирани, за да осигурят безпроблемно придвижване. Създадена е организация екипите да подпомагат трафика на входовете и изходите на населените места и по основните пътни артерии за недопускане на образуването на колони, а при необходимост ще поемат и регулирането на движението, съобщават и днес от МВР. Съветът към водачите е да тръгнат на път по-рано, тъй като най-сериозно натоварване по пътищата се очаква следобед и привечер.

„Очакваме засилване на трафика около обедните часове”, заяви главният инспектор Лъчезар Близнаков.

„Ако шофьорите попаднат в колоната която е поради ремонта на тунела „Ечемишка” – нека да изчакат, преминава се бързо, въпреки че колоната изглежда голяма. Не е удачно да се използва старият път, защото сме отклонили оттам тежкотоварните автомобили”, каза още той.

Близнаков препоръча да не се бърза в натовареното движение, особено по магистралите.

От „Пътна полиция“ отчетоха 330 отнети шофьорски книжки „по различни поводи“ в почивните коледни дни (от 24 декември до 27 декември) на брифинг за трафика и обстановката по пътищата. За периода главен инспектор Лъчезар Близнаков посочи, че са съставени 1400 акта, станали са 230 катастрофи, като така те са по-малко от инцидентите през коледния период на миналата година. Тогава те са били 270 на брой.

В сравнение с пътуването покрай Коледа ремонтите по магистралите са по-малко, като вече няма събиране на движението за двете посоки в една лента по магистралите „Тракия“ и „Струма“. На „Хемус“ и „Марица“ има по едно място в ремонт, където движението се извършва само в едно от платната и за двете посоки. Днес това ще създаде предпоставки за сериозни задръствания.

На магистрала „Хемус“ критичен остава участъкът при тунел „Ечемишка“. Там и за двете посоки се използва тръбата в посока Варна, като стеснението е от километър 39 до километър 45. Срокът за ремонта е 29 април 2022 година, като на 24 и 25 декември на мястото се висеше с часове. Пътуващите от и за Враца, Монтана и Видин могат да използват като алтернатива на „Хемус“ прохода Петрохан и пътя през Искърското дефиле.

На магистрала „Марица“ движението в участъка Свиленград – ГКПП Капитан Андреево (от км 99 до км 109) +800 в платното посока Пловдив е ограничено поради извършването на ремонтни дейности. Движението се осъществява в платното в посока ГКПП Капитан Андреево. Ремонтът там ще продължи до 30 юни 2022 г.

Почти на всички магистрали има участъци с ограничение на скоростта, които са любимо място за контрол на пътните полицаи. На „Тракия“ това е районът на пътен възел „Мухово“, където заради повреден мост има ограничение 70 км/ч. На „Струма“ 50 км/ч е ограничението между километри 23 и 24, където стана катастрофата с автобуса от Северна Македония с 45 жертви. Там не е положен износоустойчивият пласт от асфалтовото покритие.

На „Струма“ трябва внимателно да се следят и табелите, тъй като преди няколко моста има ограничение 100 км/ч.