Заместник-кметът Кристиан Кръстев отговори на обвиненията на „Спаси София“

ulichno-osvetlenie-stolichna-obshtina

„200 хил. лв. по-малко е получила фирмата „Лог Сиберия“, която поддържа уличното осветление в северните райони на София и за която общинския съветник Бонев твърди, че е 4 пъти по-скъпи цени. Реално платените фактури показват ясно, че става дума за манипулация, в която се вадят едни числа, а се крие  цялостната картина“, това заяви зам.-кметът по транспорт Кристиан Кръстев в предаването „Лице в лице“ на БТВ. За първата година от изпълнение на договорите Столична община е заплатила 3,4 млн. лв. на „Улично осветление“ и 3,2 млн. лв. на „Лог Сиберия“.

Зам.-кметът обясни, че договорите на двете фирми „Улично осветление“ и „Лог Сиберия“ включват две отделни позиции – първата е поддръжка на осветлението, а втората е за основен ремонт и изграждане. За поддръжката Столична община плаща месечен абонамент въз основа на броя осветителни тела във всяка зона. „Двете фирми отговарят за поддръжката на почти 95 хил. осветителни тела. Коректните сметки показват категорично, че за поддръжката на един стълб с осветително тяло и прилежащата инфраструктура общината плаща е 6,8 лв. на месец на фирмата „Лог Сиберия“ и 7,2 лв. на другия изпълнител „Улично осветление“. Разликата в цените е 40 ст., това с 5%“, обясни Кристиан Кръстев. Той подчерта, че това е реалната разлика в цената на двете фирми, която софиянци плащат и това е коректният начин за изчисление, а не като се вадят отделни позиции.

Изграждането на улично осветление се извършва основно през обществените поръчки за строителство и основен ремонт на улици и булеварди в София. Това са отделни договори за различните локации с различни изпълнители. „По тези два договора сме дали възможност да възлагаме основен ремонт и изграждане при необходимост, но основният предмет и тежест е на техническата поддръжка на осветлението“, поясни Кръстев.

„Категорична лъжа е твърдението на г-н Бонев, че Столична община плаща заплати по 7000 хил. лв. на служителите на фирмата „Лог Сиберия“. Г-н Бонев твърди, че е чел договора, но започвам дълбоко да се съмнявам в това. Ако беше чел, нямаше да манипулира обществеността по такъв начин. В чл. 8 от договора ясно пише, че в цените са включени всички разходи на изпълнителя, в това число и разходите за персонала. Ставката от 40 лв. на час се заплаща, само и единствено, ако се наложи изпълнение на извънредна дейност, която не е включена в обхвата на поръчката“, обясни зам.-кметът. Той поясни, че до момента такива дейности няма и не са възлагани на фирмата-изпълнител.

Кристиан Кръстев обяви, че още вчера е възложил на екипа си да подготвят цялата документация, свързана с обществената поръчка и тя ще бъде предоставена на всички проверяващи органи. „Аз лично имам най-голям интерес от проверка на всички твърдения, която бяха хвърлени в публичното пространство. Колкото по-бързо излязат резултати, толкова по-бързо ще излезем от тази ситуация и Бонев трябва да се извини на софиянци, че ти е подвел“, заяви Кръстев по повод назначените проверки. Той поясни, че в комисията, която е оценявала офертите на участниците участват двама професори от Техническия университет в София и двама общински съветници, включително и представител на опозицията. Докладът на комисията е подписан от всички. „Няма особено мнение. Няма и обжалване на процедурата от други фирми“, каза зам.-кметът.

„Изрично поисках договорът да е за 2 години, само с възможност за продължаване с още 24  месеца. Единственият поет финансов ангажимент от общината е за 12,8 млн. лв. за всички зони по основната дейност за техническа поддръжка. След анексите, които са сключени по мое предложение, тази цена става 11,3 млн. лв. или 1 500 000 лв. по-малко“, обясни Кръстев. Той поясни, че частите, които се закупуват от фирмите са с 10 годишна гаранция.

„Категорично не отговаря на истината  и твърдението на Борис Бонев и „Спаси София“, че ценовото предложение на едната фирма не е било отворено навреме и тя е трябвало да бъде отстранена. Системата за електронни обществени поръчки, която не е система на Столична община, а на Министерство на финансите ясно показва часа на отваряне и той е предварително обявеният. Това го показват логовете в системата по безспорен начин“, обясни Кръстев. Той поясни и че в конкретния случай фирмата, чиято оферта е отворена, не е класираната на първо място.